Novo mesto: Gregorjev sejem odpira svoja vrata

Gregorjev sejem 2022 (vir: KZ Trebnje)

Na 27. Gregorjevem sejmu kmetijske opreme, vrtičkarstva, vinogradništva in sadjarstva, ki se danes začenja v Novem mestu, se bo do nedelje, 12. marca, predstavilo več kot 150 razstavljavcev, Kmetijska zadruga KZ Trebnje-Krka pa bo program obogatila z dodatnimi prireditvami.

Na tretjem največjem slovenskem kmetijskem sejmu, pri novomeški Qulandii, pričakujejo vsaj 20.000 obiskovalcev.

Gregorjev kmetijsko-živilski sejem bo letos potekal pod geslom, Zemlja, ki nas hrani. Uradno ga bodo odprli danes ob 11. uri, slavnostni govornik bo predsednik državnega sveta Marko Lotrič.

Na več kot dveh hektarjih razstavnih površin bodo pred začetkom kmetijske sezone predstavili in ponudili vse, kar je na kmetijah potrebno pri prireji mleka in mesa, pri pridelavi zelenjave, v sadovnjakih, vinogradih in na vrtovih, hkrati pa lastno ponudbo in proizvodnjo.

Predstavilo se bo več kot 200 domačih in tujih ponudnikov. Obiskovalci bodo lahko našli kmetijske stroje in pripomočke, avtomobile, izdelke za dom in vrt, tekstil, bižuterijo, pa tudi lokalno pridelano sadje, zelenjavo, domače mesnine, pekovske in mlevske izdelke, domača olja, medene, mlečne in rokodelske izdelke. Ogledali si bodo tudi razstavo malih in domačih živali.

Kupiti bo možno sadike, trsne cepljenke in semena, ter po sejemskih cenah malo in veliko sejemsko mehanizacijo. Poskrbeli bodo tudi za otroke, kulinariko in spremljevalni zabavni spored, je še dejal Prus.

Po besedah direktorja Kmetijske zadruga KZ Trebnje-Krka Stanka Tomšiča za letos izbrani slogan Zemlja, ki nas hrani, ni naključen. Z njim želijo opozoriti na vse bolj neprimeren odnos družbe do zemlje, do dela in do kmetijstva nasploh.

Več informacij na spletni strani https://www.kz-krka.si/gregorj…

M. D.