Novo mesto: Gradnja brvi Loka – Kandija

Brv preko reke Krke v novomeški Kandiji (vir: MO NM)

Nad Krko nastajajo prvi obrisi brvi Loka – Kandija, ki bo z razglediščem na sredini nudila pogled na slikoviti Breg, predvsem pa kot podaljšek nove kolesarsko-sprehajalne poti ob Težki vodi, povezala Loko, Kandijo in Šmihelsko zaledje.

Trenutno so postavljeni 3 od načrtovanih 9 segmentov jeklene konstrukcije.

Spomnimo. Pogodbo za izgradnjo brvi za kolesarje in pešce Loka – Kandija je občina z izvajalcem del CGP Novo mesto podpisala lani jeseni. Dela so stekla oktobra lani, napovedano je bilo, da  bodo predvidoma zaključena do konca letošnjega leta.

Vrednost del je bila ocenjena na dobrih 2,6 milijona evrov (z DDV), okoli 1,2 milijona evrov naj bi prispevala Evropski sklad za regionalni razvoj in država.

Brv Loka–Kandija, dolžine 121,5 metra in širine 4,3 metra (širina brvi na sredini, kjer bo razgledna ploščad znaša 7,30 metra), bo na desnem bregu reke Krke umeščena tik pred izlivom Težke vode, kjer se bo nahajal tudi manjši vstopni trg in na levem bregu preko dostopne klančine in stopnic na Župančičevo sprehajališče.

Jeklena konstrukcija brvi, ki jo je s sodelavci projektiral eden najbolj priznanih evropskih graditeljev in projektantov mostov Marjan Pipenbaher (tudi projektant mostu na Pelješac), bo težka preko 200 ton. Največji izziv pri gradnji je težko jekleno konstrukcijo postaviti čez reko, kar rešujejo s sestavljanjem po delih.

Foto: MO NM

M. D.