Novo mesto: Gradnja brvi, ki bo povezala Loko in Kandijo, se bo začela

Vizualizacija: Brv Loka - Kandija, pogled s Kandije

Včeraj so podpisali pogodbo za izgradnjo brvi za kolesarje in pešce Loka – Kandija. Dela bo izvajalo podjetje CGP iz Novega mesta, pogodbo sta podpisala novomeški župan mag. Gregor Macedoni in Martin Gosenca, direktor CGP. Dela bodo stekla konec oktobra in bodo predvidoma zaključena do konca prihodnjega leta.

Vrednost del bo dobrih 2,6 milijona evrov (z DDV), okoli 1,2 milijona evrov bosta prispevala Evropski sklad za regionalni razvoj in država. 

 Brv Loka–Kandija, dolžine 121,5 metra in širine 4,3 metra (širina brvi na sredini, kjer bo razgledna ploščad znaša 7,30 metra), bo na desnem bregu reke Krke umeščena tik pred izlivom Težke vode, kjer se bo nahajal tudi manjši vstopni trg in na levem bregu preko dostopne klančine in stopnic na Župančičevo sprehajališče.

S tem bo Novo mesto dobilo mrežo sprehajalnih poti, ki bodo sprehajalce in kolesarje peljale ob reki Krki in omogočile prečkanje reke in sprehod po Župančičevem sprehajališču, ki je priljubljena sprehajalna in rekreacijska površina Novomeščanov. Brv bo podaljšek nove sprehajalne poti ob Težki vodi, za katero bo kmalu objavljen razpis za izgradnjo. S tem bomo šmihelsko zaledje po trajnostni infrastrukturi povezali z mestom.

Jeklena konstrukcija brvi, ki jo je s sodelavci projektiral eden najbolj priznanih evropskih graditeljev in projektantov mostov Marjan Pipenbaher, bo težka preko 200 ton. Največji izziv pri gradnji bo težko jekleno konstrukcijo postaviti čez reko, kar bodo rešili z sestavljanjem po delih.

Brv je zasnovana kot enovita poteza preko Krke, ki se opira na edino oporo sredi vodne struge in se s tem navezuje na zasnovo starega železniškega in novejšega Kandijskega mostu. Na sredini bo brv imela tudi razširjeno razgledno ploščad za počitek in uživanje v razgledu v smeri proti slikovitemu Bregu in Kapitlju.

Vizualizacija: Pogled Župančičevo sprehajališče
Vizualizacija: Pogled iz sredine brvi
Podpis pogodbe za gradnjo brvi Loka – Kandija

Vir: Mestna občina Novo mesto