Novo mesto: Dom starejših bogatejši za rehabilitacijske prostore

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

V Domu starejših občanov (DSO) Novo mesto so včeraj predali namenu nove prostore za rehabilitacijo. S prenovo podstrešja so pridobili nekaj več kot 540 m² novih prostorov za rehabilitacijo stanovalcev – za delovno terapijo in fizioterapijo.

Nove prostore so delno opremili s pripomočki in napravami, ki so jih za terapevtske namene že uporabljali, delno pa so nabavili nove.

V skladu s planom je bila investicija financirana iz sredstev poslovnega izida zadnjih treh let, sredstev amortizacije in donacij. Celotna vrednost investicij je znašala 633 tisoč evrov.

Že dalj časa so v domu zaznavali veliko potrebo po prostoru, ki bi bil namenjen posebnim oblikam sproščanja stanovalcev. Tem željam je prisluhnila tudi pokroviteljica doma, Krka tovarna zdravil, ki jih podpira že več kot 40 let. S Krkino pomočjo so naredili posebno sprostitveno terapevtsko sobo in jo opremili po konceptu snoezelen, ki temelji na sproščenem zaznavanju v prijetnem ambientu.

V tej sobi lahko stanovalcem nudijo posebno celostno čutno izkušnjo v mirnem terapevtskem okolju. Z vodenimi terapevtskimi obravnavami lahko stanovalci krepijo svojo senzoriko, motivacijo, gibanje, koncentracijo in samopodobo ter zmanjšujejo negativna občutenja, bolečino in stres. Tovrstne terapevtske obravnave pozitivno vplivajo na vsa področja človekovega delovanja. V okviru terapevtske sprostitvene sobe izvajajo tudi Bownovo terapijo, protibolečinske terapije in ostale sprostitvene tehnike. Sobo so v soglasju s pokroviteljem poimenovali Krkina sprostitvena soba.

Za dostop do novih prostorov so zgradili tudi novo dvigalo, za katerega je denar prispevala sedaj žal že pokojna stanovalka, dobrotnica Ana Recelj Gole. V dom je prišla leta 2018 in že ob prihodu želela podariti denar za kakšno trajnostno vsebino. Tako je z njeno donacijo nastal lep domači vrt s petimi visokimi gredicami za zelišča in rožice, poimenovan Anin vrt. Gospa se je veselila novih prostorov za rehabilitacijo in takoj ponudila denar za dvigalo, ki jim je v finančni konstrukciji investicije še manjkal. Žal otvoritve ni dočakala, so pa dvigalo v njen spomin poimenovali Anino dvigalo.

Skupna vrednost obeh donacij Krke in gospe Ane Recelj Gole predstavlja 11 % (okoli 70 tisoč evrov) celotne investicije.

M. D.