Nove turistične bone lahko že koristimo

River Kolpa Apartment - Griblje ob reki Kolpi (vir: FB)

Od danes so na voljo novi boni, ki so unovčljivi v dejavnostih turizem, gostinstvo, šport in kultura. Prva rezervacija z novim bonom je bila opravljena nekaj čez polnoč, prvi pa je bil unovčen okoli 6.30 v Kopru.

Vlada je bon namenila vsakemu državljanu – polnoletnim po 100, mladoletnim pa po 50 evrov.

Državljani lahko bon unovčimo v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ogledali si bodo lahko razstave, obiskali zabaviščne parke in smučarske centre.

Postopek unovčitve bonov je zelo podoben unovčitvi lanskih turističnih bonov. Stranka bo ob naročilu storitve izpolnila obrazec in ponudniku predala osebni dokument, ponudnik bo ustrezno vrednost bona rezerviral v sistemu Finančne uprave RS (Furs). Ko bo storitev izkoriščena, bo vrednost računa unovčena z bona, Furs pa jo bo povrnil ponudniku.

Bone bodo tisti državljani, ki lanskih še niso porabili, lahko tudi kombinirali pri istem ponudniku, seveda za namen, za katerega so bili boni izdani.

Podobno kot lani se bodo boni lahko prenašali med bližnjimi družinskimi člani v ravni vrsti do drugega kolena (torej stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

Ponudniki, ki bodo želeli sprejemati nove bone, morajo imeti dejavnosti, ki jih bomo lahko plačevali z letošnjimi boni, vpisane kot glavno dejavnost – in ne kot pomožno. Če ima ponudnik na primer oddajo apartmajev navedeno le kot pomožno dejavnost, za razliko od lani bonov ne bo mogel sprejemat.

Ponudnik v primeru plačila z bonom ne sme zaračunavati višje cene za storitev, kot če bi jo plačali z drugimi plačilnimi sredstvi. Prav tako niso dovoljene ločene ponudbe paketov z boni, “temveč se morajo boni obravnavati kot plačilno sredstvo za storitve po običajnem ceniku ponudnika storitev”.

M. D