Nove nepravilnosti: Ministrica Ajanović Hovnikova tone vse globlje

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki se sooča s očitki o visokih stroških službene poti v New York in nepravilnostih pri razpisu za nevladne organizacije, tone vse globlje. Poleg vseh nepravilnosti se je namreč še zkazalo, da je njeno nekdanje podjetje, katere solastnica je danes njena mama, na spornem razpisu svetovalo nevladnim organizacijam, ki so se želele prijaviti, pri tem pa jim zaračunalo tudi 7-odstotno provizijo, Vse so bile sicer uspešne na razpisu, zato se postavlja vprašanje, ali si niso s plačilom provizije kupile odobritev vloge.

 

Ajanović Hovnikova se je namreč te dni znašla pod očitki pri razdeljevanju denarja na razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij. Med največjimi prejemniki sredstev (300.000 evrov) je bil namreč Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES), ki ga vodi Kaja Primorac. Ta je tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija ministrica, ki je svoj delež prepisala na mamo.

Zdaj pa mediji tudi poročajo, da je Smart center na razpisu ministrstva sodeloval tudi kot svetovalni servis nevladnim organizacijam, ki so želele sodelovati na razpisu, pri tem pa od prijaviteljev prejel sedem odstotkov provizije. Pri tem je najbolj zanimivo to, da je na razpisu, na katerem je izpadla vsaka tretja vloga, denar dobilo vseh pet vlog, pri katerih je svetoval Smart center. So si torej nevladne organizacije s provizijo kupile uspeh na razpisu?

A. V.