Nova okužba v Metliki potrjena

Včeraj je bilo v Sloveniji laboratorijsko potrjenih kar 34 okužb z novim koronavirusom. Opravili so 1159 testiranj. Med potrjenimi okužbami je tudi okužba pri osebi s stalnim prebivališčem v občini Metlika.

Poročali smo že, da gre za 21-letnega fanta, ki naj bi v Zdravstveni dom Metlika k zdravniku po navedbah naših virov prišel z znaki okužbe, pri tem pa očitno ni spoštoval pravil (vnaprejšnja napoved in podobno). V izolaciji naj bi bila zdravnik in medicinski tehnik, mladostnik pa naj bi bil v stiku tudi z ostalimi osebami. Kaj bo ta okužba prinesla, bomo šele videli. Upajmo na najboljše.

Nove okužbe so bile včeraj potrjene v naslednjih občinah:

Metlika (1), Velenje (7), Hrastnik (5), Ljubljana (3), Cerknica (3), Dravograd (2), Koper (2), Ravne na Koroškem (2), Laško (2), Vipava (1), Maribor (1), Pivka (1), Tujina (1), Kranj (1), Murska Sobota (1) in Tišina (1).

V regiji Jugovzhodna Slovenija, ki zajema Dolenjsko, Belo krajino in Kočevsko-ribniško območje, je potrjenih 10 aktivnih okužb, in sicer v občinah Kočevje (4), Šentjernej (2), Ribnica (1),  Dolenjske Toplice (2) in Metlika (1).

Glede na starost so bile včeraj okužbe potrjene pri osebah v naslednjih starostnih skupah:

  • Od 0 do 4: 1
  • 15 do 24: 4
  • 25 do 34: 8
  • 35 do 44: 7
  • 45 do 54: 8
  • 55 do 64: 4
  • 65 do 74: 1
  • 85 let in več: 1 (vir)

V Sloveniji je trenutno 256 aktivnih okužb. Doslej so v Sloveniji skupno potrdili 1827 okužb, število smrtnih žrtev ostaja pri 111.

V slovenski bolnišnicah je bilo včeraj 16 oseb, ena več kot dan pred tem. Na intenzivni enoti ni bil noben oboleli. Iz bolnišnic včeraj niso odpustili nobene osebe, prav tako ni bilo včeraj nobene smrti zaradi covida-19.

Predsednik vlade Janez Janša je danes na Twitterju zapisal: “Smo na razpotju in samo dosledno upoštevanje nujnih omejitev, karantenskih odločb ter higienskih pravil doma, na delovnem mestu, na poti in na dopustih lahko prepreči množična obolenja, smrti in kolaps zdravstva – in ponovno zaustavljanje javnega življenja. Varujmo zdravje.”

C. R.