Nov škandal: Jankovićem ne bo treba plačati 8 milijonov evrov davkov!

Nasmejana in doslej pred sodišči nedotakljiva, oče in sin - Zoran in Damijan Janković. (vir: arhiv)

Vrhovno sodišče RS je odpravilo odločbo Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) iz leta 2012, po kateri bi moralo podjetje Electa, ki je v lasti sinov ljubljanskega župana Zorana Jankovića, državi plačati skoraj 8 milijonov evrov davka.

Ali drugače: 8 let so mleli na sodiščih, da na koncu na sodiščih nedotakljivim ni treba plačati 8 milijonov evrov davka,

Finančna uprava RS je Electi leta 2012 naložila plačilo približno 4,9 milijona davka na dodano vrednost (z obrestmi osem milijonov) zaradi nepremičninskih poslov s Hypo Leasingom.

Electa je proti Finančni upravi RS vložila tožbo na Upravno sodišče RS in jo izgubila.

Po poročanju Financ pa je zdaj Vrhovno sodišče RS zaradi napačne uporabe materialnega prava razsodilo, da se odločba Fursa odpravi in se zadeva vrne v nov postopek.

Vendar pa Finance poročajo, da je direktor Electe Damijan Janković povedal, da je Furs odstopil od ponovitve postopka in tega ne bo. Če je to res, Electi ne bo treba plačati ničesar. Na Fursu sicer niso potrdili, da so res odstopili od postopka, zadeve ne komentirajo, saj jim to preprečuje davčna tajnost.

V Financah pa sklepajo, da je postopek končan, saj je Eleca zdrsnila v razred dolžnikov, ki državi dolgujejo od sto do 300 tisoč evrov davkov. Doslej je sicer veljala za enega od največjih davčnih dolžnikov v državi.

Furs je v zadnjem času vodil Peter Jenko, na to mesto ga je imenovala vlada Marjana Šarca. Vlada Janeza Janše ga je 31. avgusta 2020 na hitro razrešila. Razlogov niso pojasnjevali. V levičarskih strankah in njim naklonjenih medijih je to sprožilo veliko odpora in celo proteste petkovih ljubljanskih biciklistov.

Šarec in Janković sicer veljata za velika prijatelja in politična sopotnika, Šarec je bil namreč član Jankovićeve Pozitivne Slovenije in predsednik kamniškega občinskega odbora. V času, ko je vodil vlado, pa je bil v času Jankovićevega obiska v Moskvi dobesedno njegov postrešček.

C. R.