Minister Jernej Vrtovec na delovnem obisku v Beli krajini

Minister Jernej Vrtovec na delovnem obisku v Beli krajini (vir: MZI)

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je bil včeraj na predlog občinskih odborov Nove Slovenije – Krščanski demokrati (N.Si) Črnomelj, Semič in Metlika na delovnem obisku v Beli krajini, spremljali so ga člani vodstva Direkcije RS za infrastrukturo. Z župani in županjo občin Črnomelj, Metlika, Semič in Dolenjske Toplice je spregovoril o vseh odprtih infrastrukturnih projektih ter predvsem o nujnosti čim prejšnjega začetka gradnje južnega dela 3. razvojne osi.

Minister Vrtovec je po srečanju poudaril, da si na ministrstvu želijo, da bi čimprej prišlo do začetka gradnje južnega dela 3. razvojne osi.

“Belokranjci morajo imeti enake možnosti za razvoj kot prebivalci ostalih delov Slovenije. Izgradnja osi bo bistveno vplivala na večji gospodarski razvoj, povezavnost v jugovzhodni Sloveniji ter posledično na boljšo kvaliteto življenja,” je dejal. Povedal je tudi, da bodo izgradnjo tretje razvojne osi od Malin do Črnomlja in Metlike dali v upravljanje Družbi za avtoceste RS (Dars).

Minister Vrtovec je ob robu delovnega sestanka spomnil tudi na 40 milijonov evrov dodatnih sredstev, ki jih je Ministrstvo za infrastrukturo po sklepu vlade prejelo z rebalansom proračuna. Pri tem je povedal: “Vlada RS je znova dokazala, da ima posluh za skladen regionalni razvoj. Dodatna sredstva v višini 40 milijonov evrov bodo namenjena tudi za posodobitev primarne infrastrukture, ki je eden od glavnih pogojev za razvoj podeželja.”

Po navedbah medijev je minister napovedal, da gradbeno dovoljenje za prvi odsek južnega dela ceste tretje razvojne osi do Gorjancev pričakujejo do konca leta, prva gradbena dela na območju Novega mesta naj bi začeli prihodnje leto, do pridobitve gradbenega dovoljenja oz. do konca leta pa nameravajo “rešiti vse odprte postopke s civilnimi iniciativami, da bi lahko resno prišli do gradnje”. Geološke meritve in drugi postopki za gradnjo predora pod Gorjanci pa po navedbah ministra že potekajo. Objavljen je tudi razpis za projektiranje, ki naj se bi v kratkem začelo.

Z župani se je pogovarjal tudi o lokalni problematiki zagotavljanja primarne cestne infrastrukture, o kolesarskih stezah, železnici in podobno. Denar za te številne projekte imajo na voljo pri evropskih virih, je še dejal minister Vrtovec. Po navedbah STA so bili župani in županja s pogovori zadovoljni, dobili so vse pričakovane podatke in odgovore.

Zadovoljni so tudi s tem, da je ministrstvo za infrastrukturo z rebalansom državnega proračuna in naslednjih državnih proračunov dobilo dovolj denarja za izvedbo projektov.

V Črnomlju se je minister Jernej Vrtovec srečal tudi s člani svetniških skupin SDS, NSi in SLS, pogovarjali so se o tretji razvojni osi, daljnovodu, železniški povezavi in zaščiti vodnega vira Dobliče, so objavili po srečanju. Poudarili so, da je bilo s strani ministra zaznati res veliko prizadevanja za uresničitev ciljev. In dodali: “Prisotni svetniki smo mnenja, da se trenutna oblast močno trudi, da se v Beli krajini stvari premaknejo na boljše.”

Na to se je odzval tudi minister Vrtovec, ki je včerajšnje srečanje ocenil kot odlično in konstruktivno ter dodal: “Bela krajina si zasluži priložnost!”

V Črnomlju se je minister Jernej Vrtovec srečal tudi s člani občinskih svetniških skupin SDS, NSi in SLS. (vir: FB)

J. M.