Nov škandal: 246.000 razlogov za sprenevedanje

Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča RS

Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča RS, je v letu 2019 od Mednarodne nogometne zveze FIFA prejel 246.000 dolarjev bruto dohodka, za katerega kot kaže ni predložil ustreznih dokazil in soglasij, poroča portal SiolNET.

FIFA je Tomaža Vesela leta 2016 imenovala za predsednika neodvisne komisije za revizijo in skladnost (Audit and Compliance Committee). Ker gre za neprofesionalno funkcijo, je Vesel še naprej ostal na čelu računskega sodišča.

Ob tem so se pojavili upravičeni dvomi o nezdružljivosti funkcije predsednika računskega sodišča s funkcijo v FIFI, ki še vedno burijo duhove.

“Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) nima dokumentacije z mnenjem o nezdružljivosti funkcij in nasprotju interesov pri opravljanju dodatne dejavnosti pri FIFI, ki naj bi ga pred leti izdala predsedniku računskega sodišča Tomažu Veselu,” so še zapisali na portalu, kar je skrajno nenavadno glede na veliko vsoto »neprofitno« pridobljenih 246.000 dolarjev letno.

Po mnenju ekonomista dr. Mateja Lahovnika četrt milijona ni neprofitna dejavnost, saj je FIFA profitna ustanova, kar nakazuje tudi naslednje nogometno svetovno prvenstvo, ki se bo ravno zaradi denarja igralo v Katarju. Lahovnik je v oddaji Planet 18 na Planet TV tudi dejal, da bi moral Vesel v prvi vrsti predložiti soglasje delodajalca in soglasje KPK.

Več na povezavah tukaj in tukaj

Izplačila (vir: Poslovno poročila FIFA za 2019)

 

C. R.