Notranji ministri EU enotni, s skupno izjavo, o zaščiti zunanje meje EU in preprečevanju nezakonitih vstopov

ovinarska konferenca po zasedanju notranjih ministrov držav EU

“Ostajamo odločeni, da s podporo agencij, predvsem Frontexa, učinkovito ščitimo zunanje meje EU in preprečujemo nezakonite vstope. Ključno je, da še naprej skrbimo za visoko stopnjo varnosti v EU, zato bomo intenzivno spremljali razmere v Afganistanu, ki lahko vplivajo na varnostne razmere v EU, še zlasti na področju terorizma in organiziranega kriminala.”

Tako je po današnjem izrednem zasedanju notranjih ministrov Evropske unije povedal Aleš Hojs, minister za notranje zadeve, ki tudi predseduje temu odboru.

Ministri so na današnjem izrednem zasedanju v Bruslju sprejeli skupno izjavo o odzivu Unije na razmere v Afganistanu ter morebitnem vplivu na migracijske in varnostne razmere v EU.

“Današnja razprava je bila zelo konstruktivna. Veseli me, da smo se države članice na morebitne vplive razmer v Afganistanu na EU odzvale enotno in sprejele skupno izjavo,” je po koncu zasedanja povedal minister za notranje zadeve in predsedujoči Svetu EU Aleš Hojs.

Svet se je zavzel za nadaljnjo evakuacijo oseb, ki so sodelovale z EU in državami članicami in so po napadih na kabulsko letališče še v Afganistanu. Ob tem so ministri pozvali tudi k nujnosti stabilizacije razmer v regiji in zagotavljanju humanitarne pomoči ranljivim.

“Zavzeli smo se za krepitev podpore tretjim državam, ki gostijo veliko število migrantov in beguncev,” je dejal Hojs. “Tem državam je treba pomagati tudi pri zagotavljanju ustreznih sprejemnih zmogljivosti, države članice se bodo prostovoljno odločale tudi za pomoč v obliki trajnih preselitev.” Notranji ministri so Evropsko komisijo pozvali k dodatni finančni pomoči tem državam.

“Ključno je, da še naprej skrbimo za visoko stopnjo varnosti v EU, zato bomo intenzivno spremljali razmere v Afganistanu, ki lahko vplivajo na varnostne razmere v EU, zlasti na področju terorizma in organiziranega kriminala.”

Pri vseh ukrepih je ključna vloga agencij EU, kot so Frontex, Europol in Evropski azilni podporni urad, ki bodo v okviru svojih mandatov izdelale ocene ogroženosti in okrepile delo na zunanji dimenziji migracij, da preprečijo nezakonite migracije in tihotapljenje migrantov.

Izjava je na voljo na spletni strani Sveta EU.

J. M.