Notranji minister Aleš Hojs napovedal konec zlorab azilnega postopka

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve, v nagovoru udeležencev na slovesnosti ob Dnevu Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru. (vir: gov.si)

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je opozoril na številne zlorabe azilnih postopkov in postopkov zaposlovanja tujcev v Sloveniji. Napovedal je zaostritev teh postopkov, saj je treba tistim, ki izkoriščajo zakonodajo, dati signal, da tega “ne bomo več dopuščali”.

S spremembami zakonodaje bodo po ministrovih napovedih omejili zlorabe azilnih postopkov in socialnih transferjev fiktivno bivajočim tujcem.

Notranji minister je v sredo nagovoril udeležence slovesnosti ob dnevu Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru. Izpostavil je: “Moja prednostna naloga ostaja nacionalna varnost, ki v pretežni meri zagotavlja naše delo, bivanje, razvoj gospodarstva in da se v tej državi počutimo varne.”

Med ključnimi nalogami svojega mandata je nato izpostavil spremembo zakonodaje, da bo ta v večji meri regulirala azilno politiko oziroma možnost vstopa tujcev in bo v delu reformirala organizacijo slovenske policije. Zdaj se namreč dogajajo številne zlorabe azilnih postopkov.

Opozoril je, da je bilo letos v Sloveniji skoraj 3000 prosilcev za azil oziroma mednarodno zaščito, velika večina jih nato izgine. V državo vstopijo nezakonito, v trenutku, ko ugotovijo, da jih bodo skladno s predpisi vrnili, pa se odločijo za prošnjo za azil. Dejal je tudi, da v azilnem domu omejitev gibanja tujcem ni izrečena, 70 odstotkov teh ljudi nato izgine. “Gre za eklatantno in močno izraženo zlorabo azilnih postopkov, to bomo spremenili,” je poudaril Hojs.

Podobno je pri zaposlovanju ali združevanju družin tujcev, ki delajo v Sloveniji. Ljudje se prijavijo kot delavci v Sloveniji, čez leto združujejo družino, zato da so upravičeni do socialnih prejemkov, nato pa se ne pojavijo več, prav tako izgine sled za njihovimi družinami.

“Stvari je v naši družbi treba zaostriti in urediti. Tem, ki izkoriščajo našo zakonodajo, je treba dati jasen signal, da tega ne bomo več dopuščali,” je poudaril.

V zaključni fazi medresorskega usklajevanja sta tako noveli zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti. Do konca leta bodo na ministrstvu skušali preoblikovati še zakonodajo s področja policije.

V nagovoru se je dotaknil tudi trenutnih razmer v državi zaradi novega koronavirusa in izpostavil ključne naloge svojega mandata. Dejal je, da je pandemija oziroma epidemija covid-19 pokazala, da gre za resen svetovni zdravstveni problem. Slovenija se je spomladi z ukrepi po njegovi oceni izjemno izkazala, a bomo morali kot država spet ukrepati.

Pristop bo tokrat drugačen. “V veliko večji meri bo ta boj odvisen od vsakega posameznika, tako da se bo obnašal, kot je predpisano, da se bo zavedal, da je sam odgovoren zase, za svoje družinske člane, sosede,” je poudaril Hojs in dodal, “da bo tokrat država kot inštitut vzvoda moči manj posegala v medsebojna razmerja”.

Vir: tukaj

J. M.