Nika Kovač lani “zaslužila” skoraj pol milijona evrov

Poslovanje Inštituta 8. marec (vir: spletnicasopis.eu)

Inštitut 8. marec, katerega ustanovitelj je Simon Maljevac, zdajšnji minister za solidarno prihodnost iz vrst Levice, zdaj pa ga vodi Nika Kovač, je lani imel 460.151 evrov prihodkov, kažejo bilance, ki jih je v teh dneh na svoji spletni strani spletnicasopis.eu objavil Peter Jančič.

Inštitut zadnja leta nima nič zaposlenih in nobenih stroškov dela. Od kod so lani prejeli skoraj pol milijona evrov, pa iz bilance in njihovega letnega poročila ni razvidno.

Večino denarja so porabili za plačilo storitev (426.439 evrov), kar pomeni, da so denar prejetih po računih nakazovali drugam. Konec leta 2022 so sicer zaključili z izgubo v višini 10.542 evrov. Z izgubo so poslovali tudi v letih od 2019 dalje, s tem, da so bili takrat njihovi prihodki bistveno nižji. (vir)

Da 8. marec prejema denar tudi iz tujine, pa je bilo razkrito že pred tem. Guerrilla Foudation iz Berlina jim je v letih 2021 in 2022 nakazala skupno 35 tisoč evrov, od tega 30 tisoč v letu 2021. Denar so jim nakazali za dejavnosti ob referendumu za vodo, kakor je to razvidno iz poročila te nemške organizacije. Fundacija Guerrilla Foudation sicer izdatno financira levi politični aktivizem. Inštitutu 8. marec pa so leta 2021 v primerjavi z drugimi evropskimi državami in ZDA namenili nesorazmerno velik znesek (vir).

Čeprav je podatek o lanskih visokih prihodkih in netransparentnem poslovanju Inštituta 8. marec v javnosti znan že nekaj časa, slovenski največji mediji o tem molčijo. Poniknila je tudi Nika Kovač. Janez Janša pa opozarja, da se “tako se goljufa na volitvah. Kampanja preko nevladnih organizacij (NVO), ki jih nihče ne nadzira, poleg tega pa se lahko financirajo iz tujine”. Inštitut 8. marec je namreč podaljšek Levice in ostalih levičarskih strank.

Mi pa spomnimo, kako je Nika Kovač ves čas zatrjevala, da v Inštitutu 8. marec nimajo denarja. Tako je tudi ob zadnjih poplavah zatrjevala, da “hrano za prostovoljce in vse stroške krijejo iz svojih žepov in prihrankov”.

Bilanca Inštituta 8. marec za leto 2022:

A. L.