NIJZ opozarja: Konoplja povzroča zasvojenost in ima številne druge negativne učinke

Številni zdravstveni strokovnjaki, ki se vsakodnevno soočajo s posledicami uporabe konoplje, pred referendumom o legalizaciji konoplje opozarjajo na škodljive posledice, če bi res prišlo do legalizacije. Marihuana namreč povzroča zasvojenost in ima številne druge negativne učinke, poleg tega je pogosto odskočna deska na trde droge, opozarjajo.

 

Na škodljivost marihuane je včeraj opozoril tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). “Na podlagi izkušenj držav, ki so se v preteklih letih odločile za deregulacijo konoplje, torej vemo, da se z večjo dostopnostjo veča njena uporaba, ter da poleg naraščajočega trajanja uporabe konoplje uporabniki prehajajo na izdelke z višjo vsebnostjo THC,” so zapisali v izjavi za javnost.

Ob tem poudarjajo, da je konoplja droga, ki povzroča zasvojenost. Približno eden od petih ljudi, ki uporabljajo konopljo, ima motnjo zaradi te uporabe. To tveganje se povečuje z zgodnjim začetkom uporabe in pogostejšo uporabo.

Po ocenah je vsak tretji mladi, ki je vsaj enkrat tedensko uporabljal konopljo, odvisen od nje, kar je hujša oblika motnje zaradi uporabe konoplje, opozarja NIJZ. “Med rednimi uporabniki konoplje je zvišana možnost razvoja odvisnosti od drugih psihoaktivnih substanc, anksioznih in razpoloženjskih motenj. Mladostniki pogosto uporabijo konopljo za namen samozdravljenja, kar pa lahko privede do nepravočasnega iskanja strokovne pomoči in poslabšanja zdravstvenega stanja. Mladostniki, ki redno uporabljajo konopljo, imajo več suicidalnih misli in dejanj v primerjavi s tistimi, ki konoplje ne uporabljajo,” so še opozorili.

A. V.