Nezakoniti migranti Kolpo preidejo s pripomočkom iz stiroporja

Vir: Zajem zaslona (arhiv)

V sredo in četrtek, 8. in 9. novembra, so policisti novomeške policijske uprave obravnavali 315 tujcev, ki so nezakonito prestopili slovensko južno mejo. Obravnavali so še 7 tihotapcev.

Pretežni del so jih obravnavali na območju Posavja, devet pa na območju policijske postaje Metlika (Rakovec).

Radio Mrežnica pa je včeraj objavil posnetek iz četrtka, dne 9. novembra 2023,  kako migranti prehajajo reko Kolpo s pomočjo splavov iz stiroporja, ki ga dobijo od tihotapcev. Ti jih tudi usmerjajo, kar je razvidno iz glasovnega posnetka.

Posnetek je bil posnet v kraju Ladešić Draga, v občini Netretić, hrvaškem kraju ob slovenski državni meji. (VIDEO: Radio Mrežnica), ki meji na kraje ob Kolpi v občini Črnomelj (Miliči, Marindol itd.). Migrante na slovenski strani Kolpe nato počakajo kolegi in gredo dalje. Slovenski policisti o tihotapcih in prijetih nezakonitih migrantih ob južni meji (na tem območju delov Bele krajine) praviloma ne poročajo ali pa je število zanemarljivo.

Posnetek prehoda prek Kolpe, v kraju Ladešić Draga) – vir: Radio Mrežnica

Posnetek, četrtek, 9. november 2023 (migranti na slovenski strani):

V dveh dneh prijeli 7 tihotapcev

So pa včeraj sporočili, da so policisti prijeli tihotapce in migrante, vendar na cesti v notranjosti, v Posavju in Dobruški vasi. Slednje so nato prestregli pri Vinjem vrhu. Skupno je bilo 7 tihotapcev in 28 nezakonitih migrantov.

Fotografije posnetkov preko reke Kolpe in potem prehodi na slovenski strani:

Tako migranti s pomočjo stiroporja preidejo Kolpo. (vir: Zajem zaslona)
Migranti na slovenski strani reke Kolpe (vir: Zajem zaslona)¸++++