Nevladnikom dodatnih 500.000 evrov

Tako so se pred dvema letom veselili oblasti. In zdaj? Takratni predsedniki koalicijskih strank: Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec (vir: arhiv) No, Fajonovo in Mesca so lastni že zamenjali.

Golobova vlada namerava, poleg ostalih “zahval” na davkoplačevalski račun, nevladnikom nameniti še dodatnih 500.000 evrov. Tokrat iz fonda evropskih sredstev, namenjenih za razvoj Slovenije.

Da bi to namenili za gasilce, jim ne pade na pamet. Denar nameravajo še naprej zapravljati za nekoristne “nevladnike”, kjer zaposlujejo svoje pripadnike in nezakonito financirajo svoje kampanje.

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, katere vodenje v tej vladi je v domeni SD, je namreč v Bruselj poslala uradno prošnjo za prerazporeditev evropskih sredstev, dodeljenih Sloveniji.

Bruselj prosijo, naj pol milijona evrov prerazporedijo na Sklad za civilno družbo, vzamejo pa iz Sloveniji že dodeljenih sredstev Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora in Norveškega finančnega mehanizma.

Za gasilce? Niti po naključju!

Denar želijo nameniti nevladnim organizacijam, združenih v Centru za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS), večinoma delujočih na Metelkovi 6 v Ljubljani. Denar bo namenjen projektom s področja človekovih pravic, demokracije in pravne države, t. i. NVO-jem, specializiranim, da spremljajo delo vlade na področju sociale, človekovih pravic, migracij in zdravja, so hiteli pojasnjevati v vladi.

In dodali, da želijo s tem pokazati in dati jasno sporočilo, da so civilne družbe in nevladne organizacije partner vlade in da so zelo pomembne za stanje in rast demokracije v družbi.

Nevladnikom 70,5 milijona evrov, od tega tistim z Metelkove 46,3 milijona evrov

Ob tem spomnimo, da je bilo t. i. nevladnikom, 20 nevladnim organizacijam (NVO) v 10 letih, od vključno 2009 do vključno 2019, iz državnega proračuna nakazanih 70,48 milijona evrov. Za primerjavo: za adaptacijo ali prenovo domov za starejše (novih tako niso gradili) so namenili 31,84 milijona evrov, za študentske domove pa 35,67 milijona evrov.

Vendar to še ni vse. Od 70,48 milijona evrov so kar 46,3 milijona evrov nakazali tistim, ki so registrirani na naslovu Metelkova 6 v Ljubljani.

M. D.