Nevihta ponekod prinesla točo

Območja, obarvana z zeleno, kjer so posredovali gasilci. (vir: SPIN 112)

Agencija RS za okolje (Arso) je tudi za danes izdala oranžno opozorilo za celotno Slovenijo. V severnem delu države se bodo čez dan nadaljevali nalivi, v južni polovici pa je popoldne lokalno verjetnost debelejše toče. Na Arsu ob tem ne izključujejo možnosti razlivanja hudourniških vodotokov in manjših rek.

 

Po besedah meteorologa Branka Gregorčiča iz Arsa nas danes čaka podobno vremensko dogajanje kot v preteklem tednu. Nadaljevale se bodo nevihte, kar velja predvsem za območje Gorenjske, Koroške, dela Štajerske in Prekmurja.

Tako je bilo sinoči

Nevihtna celica, ki je zvečer z zahoda dosegla Slovenijo, je povzročila neurja s točo, močnimi sunki vetra in silovitim deževjem. V Jugovzhodni Sloveniji so gasilci posredovali v občinah Ribnica, Sodražica in Dobrepolje ter v Ivančni Gorici.

Prva močna nevihta se je iznad Furlanije-Julijske krajine pomaknila nad Goriško, Vipavsko dolino in se še nekoliko okrepila, tako da je povzročila tudi ponekod zelo debelo točo in sunke vetra. Ko je prišla v notranjost države, je nekoliko oslabela, a še vedno povzročala točo, malo manjšo, na primer okoli Logatca in Idrije, okoli Ribnice pa so bile tudi težave zaradi zelo močnega vetra.

Neurje je zajelo tudi dele Gorenjske in osrednje Slovenije.

M. D.