Neurje podiralo drevje in odkrivalo strehe

Zeleno obarvana območja prikazujejo, kje so morali posredovati gasilci. (Vir: https://spin3.sos112.si/javno/zemljevid)

Včerajšnje popoldansko neurje, ki je sledilo torkovim nevihtam, je terjalo smrtno žrtev. Na Bledu je drevo padlo na osebi, ena je umrla, druga je bila poškodovana. V Mozirju pa sta bili v udaru strele poškodovani še dve osebi. Veter je podiral drevje in odkrival strehe, ponekod, predvsem na območju Metlike in Črnomlja je padala debela toča.

Zvečer so državo znova zajele nevihtne celice, ki pa niso bile tako silovite.

V Koči na Krmi je ostalo ujetih približno 90 ljudi, med njimi 35 slepih in slabovidnih s spremljevalci, ki so se podali s Triglava in niso mogli v dolino, ker se je na cesto porušilo veliko dreves. Noč so preživeli na pokritem, ob navzočnosti gorskih reševalcev, ki so jim odnesli nujno potrebna zdravila.

V občini Metlika so tudi včeraj preventivno iz taborov na varno preselili otroke. Že prejšnji dan so v gasilske domove začasno evakuiralo 208 otrok v starosti od osem do 15 let, ki taborijo na območju njihove občine.

Južni del občine Metlika, območje Krasinca in Prilozja, je prizadela tudi debela toča. Kot je za STA povedla županja Metlike Martina Legan Janžekovič, je bila premera deset centimetrov in več ter je povzročila precejšnjo škodo tako na objektih, kot avtomobilih, pa tudi kmetijskih površinah.

Toča je padala tudi na območje Gribelj v občini Črnomelj, kjer je poškodovalo več objektov. Škodo je neurje povzročilo tudi na Dolenjskem, med drugim je po poročanju TVS zalilo prostore osnovne šole v Šmarjeti.

Tako pa je bilo po občinah:

Novo mesto: Okoli 20. je v ulici Mestne njive in na Trdinovi ulici v Novem mestu močan veter razkril strehi na dveh večstanovanjskih objektih. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so strehi pokrili s strešniki in folijo. Ob 20.45 je na ulici Slavka Gruma v Novem mestu močan veter nagnil drevo na parkirišče z osebnimi vozili. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so drevo razžagali in odstranili.

Črnomelj: Okoli 16. je območje naselja Griblje v občini Črnomelj zajelo močno neurje s točo. Gasilci gasilskih društev sektorjev Črnomelj, Vinica in Adlešiči, skupaj 125 gasilcev, so na 46 objektih pokrili strehe s strešniki in folijo.

Ob 22.13 je v Ulici heroja Stariha v Črnomlju močan veter poškodoval kovinski del obrobe strehe vrtca. Gasilci PGD Črnomelj so odtrgani kovinski del odstranili ter popravili obrobo.

Metlika: Okoli 17.30 je naselje Krasinec v občini Metlika zajelo močno neurje s točo. Gasilci PGD Metlika, Gradac in Suhor so na 6 stanovanjskih hišah pokrili razkrite strehe s strešniki in folijo.

Šentjernej: Zabeležili so 2 prijavi in aktivirali 1 prosto

Kočevje: Do 19.45 so zabeležili 1 prijavo, aktivirali so 2 prostovoljni gasilski društvi.

Ribnica: Do 19.45 so zabeležili 2 prijavi, aktivirali so 2 prostovoljni gasilski društvi.

Dobrepolje: Do 19.45 so zabeležili 1 prijavo, aktivirali so 1 prostovoljno gasilsko društvo.

Ivančna Gorica: Do 19.45 so zabeležili 1 prijavo, aktivirali so 1 prostovoljno gasilsko društvo.

Žužemberk: Ob 15. je na Dvoru, občina Žužemberk, močan veter razkril streho gasilnega doma. Gasilci PGD Dvor so pokrili streho s strešno folijo in strešniki.

Mirna Peč: Ob 21.10 je v naselju Golobinjek močan veter podrl drevo na streho stanovanjske hiše. Gasilci PGD MIrna Peč so opravili ogled ter se dogovorili z lastnikom, da bo sam poskrbel za sanacijo strehe.

Mokronog – Trebelno: Zabeležili so 1 prijavo, aktivirali so 1 prostovoljno gasilsko društvo.

Mirna: Okoli 16. ure je v naseljih Roje, Trbinc in Zabrdje močan veter razkril strehe stanovanjske hiše in dveh gospodarskih poslopij. Gasilci PGD Mirna so s folijo in strešniki pokrili strehe.

Šmarješke Toplice: Zabeležili so 1 prijavo in aktivirali 1 prostovoljno gasilsko društvo.

Straža: Zabeležili so 2 prijavi in aktivirali 2 prostovoljni gasilski društvi.

Napoved: Vremenoslovci za danes napovedujejo sprva deloma jasno vreme, popoldne pa bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše v severni Sloveniji. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 28, na Primorskem do 32 stopinj Celzija.

Tudi v petek in soboto kaže na spremenljivo vreme s pogostimi krajevnimi plohami in nevihtami, a Arso za zdaj za prihodnje dni ni izdal opozoril pred večjimi nevarnostmi.

Vir: Urad RS za zaščito in reševanje in Arso

A. L.