Neurja napovedana tudi za danes

Na območjih, obarvanih z zeleno, je bila po sinočnjem neurju potrebna pomoč gasilcev. (vir: Urad RS za zaščito in reševanje)

Slovenijo je včeraj prešla obsežna nevihtna linija. Veter je podirali drevesa in odkrivali strehe, v nekaterih delih države je bilo zvečer brez električne energije več tisoč odjemalcev. Kako obsežna je škoda torkovih neurij, bo bolj znano danes.

Za danes popoldne in zvečer pa so napovedana nova neurja s točo, vetrom in močnimi nalivi.

Močna nevihtna linija je v torek pozno popoldne dosegla severno Slovenijo in se razdelila na dva dela. Prvi se je usmeril proti Savinjski in prešel pas med Celjem in Mariborom. Zahodni del linije pa se je s severne Primorske usmeril nad Notranjsko, osrednjo Slovenijo in se pomaknil proti Dolenjski, Kočevski in Beli krajini.

Na Kredarici je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) veter dosegel hitrost 164 kilometrov na uro, na Krvavcu 136 kilometrov na uro. Na območju Črnomlja so zabeležili sunek vetra s hitrostjo 106 kilometrov na uro.

V številnih krajih so bile zvečer na terenu intervencijske službe, ki so odpravljale posledice neurja. To je po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje med drugim odkrilo več streh stanovanjskih in gospodarskih objektov na območjih občin Celje, Laško, Rogaška Slatina, Slovenske Konjice, Šentjur, Velenje, Vojnik, Šoštanj. Po državi je brez električne energije ostalo več tisoč uporabnikov.

Dogodki v JV Sloveniji

Kostel: Ob 20.20 so prejeli obvestilo, da je v taboru Slavski Laz odneslo ali poškodovalo šotorišče tabornikov. Posredovali so gasilci PGD Vas – Fara ter občinski štab CZ Kostel, ki so skupino 110 ljudi in od tega 70 otrok premestili v center šolskih in obšolskih dejavnosti Fara.

Črnomelj: Prejeli so 14 prijav, aktivirali so 5 gasilskih društev.

Kočevje: Prejeli so 6 prijav, aktivirali so 3 gasilska društva.

Semič: Prejeli so 1 prijavo, aktivirali so 1 gasilsko društvo.

Metlika: Prejeli so 15 prijav, aktivirali so 6 gasilskih društev.

Dolenjske Toplice: Prejeli so 3 prijavw, aktivirali so 2 gasilski društvi.

Straža: Prejeli so 1 prijavo, aktivirali so 1 gasilsko društvo.

Novo mesto: Prejeli so 27 prijav, aktivirali so Poklicno gasilsko enoto in 11 gasilskih društev.

Žužemberk: Prejeli so 4 prijave, aktivirali so 4 gasilska društva.

Ribnica: Prejeli so 4 prijave, aktivirali so 2 gasilska društva.

Trebnje: Ob 19.47 je pri naselju Žubina, občina Trebnje, podrto drevo oviralo promet. Drevo so razžagali in odstranili delavci komunalnega podjetja.

Mirna: Prejeli so 1 prijavo, aktivirali so 1 gasilsko društvo.

Šentrupert: Prejeli so 1 prijavo, aktivirali so 1 gasilsko društvo.

Enote o poškodovanih in številu poškodb še ne poročajo.

Več podrobnosti: SPIN

A. L.