Italija uvaja nadzor na meji s Slovenijo, Slovenija na meji s Hrvaško in Madžarsko

(vir. policija.si)

Po neuradnih informacijah se bo vlada Roberta Goloba danes na dopisni seji odločila, da se zaradi migrantske problematike na meji s Hrvaško in Madžarsko spet vzpostavi mejni nadzor. Vzrok je odločitev Italije, da zaradi povečanega navala migrantov, uvede nadzor na meji s Slovenijo.

Kaj vzpostavitev nadzora pomeni v praksi, še ni jasno. Ali bodo slovenski obmejni policisti pregledovali vse potnike pri vstopu v državo, kot je bilo na slovensko-hrvaški meji pred vstopom južne sosede v schengensko območje, ali pa bo vzpostavljen kakšen drugačen nadzor.

Italija je sicer Slovenijo včeraj obvestila, da zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu uvaja nadzor na meji s Slovenijo.

O uvedbi nadzora na slovensko-italijanski meji je italijanski notranji minister Matteo Piantedosi slovenskega kolega Boštjana Poklukarja obvestil v telefonskem pogovoru v torek zvečer.

Italija nadzor uvaja zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu, bistvo tega začasnega ukrepa pa je preprečevanje terorizma in organiziranega kriminala, je, kot so sporočili z MNZ, povedal Piantedosi.

Ministra sta se strinjala, da je lahko zahodnobalkanska pot, ki jo tesno spremljajo tako slovenske kot italijanske varnostne službe, privlačen koridor za potencialno radikalizacijo.

A. V.