Nenavadne novinarske prakse državnega portala Siol

Posnetek zaslona, ki so ga naredili pri Spletnem časopisu.

Državni portal Siol.net potem, ko ga je prevzel nov odgovorni Mihael Šuštaršič, ubira skrajno nenavadna pota. Takoj po prihodu Šuštaršiča smo bili priča brisanju do vlade kritičnih prispevkov, v soboto pa je portal objavil še prispevek, ki ga je z lastnega dogodka in druženja s političnimi kolegi napisal nekdanji poslanec Zaresa Franci Kek.

 

Portal je namreč objavil prispevek o tem, kako je nekdanji poslanec Zaresa Franci Kek v svoji hiši, ki jo je prenovil tudi s pomočjo državnega denarja, gostil svojega nekdanjega predsednika Gregorja Golobiča, predsednico republike Natašo Pirc Musar in še vrsto uglednih gostov. Kot avtorica prispevka je bila, verjetno zato, da bi prikrili pravo avtorstvo, navedena Kekova soproga Mateja Panter, ko so nekateri bralci opozorili, da gre za Kekovo ženo, pa so na portalu popravili avtorstvo in priznali, da je prispevek napisal Kek.

A je tudi to z novinarskega stališča skrajno sporno. Nenavadno je namreč, da medij objavi prispevek, ki ga je napisal politik in to o dogodku, ki ga je pripravil sam. Prispevek je bilo sicer resda označen z oznako Gostujoče pero, a ta se v novinarstvu praviloma uporablja za avtorske kolumne, ne pa za poročanje politikov z lastnih dogodkov.
A. V.