Nemški parlament zavrnil predlog zakona o pomoči pri končanju življenja

Nemški parlament (vir: bundestag pictures)

Medtem, ko v Sloveniji predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (samomoru) podpirajo politiki ranga Nataša Pirc Musar in Urška Klakočar Zupančič, v Zdravniški zbornici Slovenije pa tovrstnemu ubijanju (uničevanju življenj) odločno nasprotujejo, so v Nemčiji podoben predlog zakona poslanci v tem tednu zavrnili.

V Sloveniji pa je Srebrna nit, ki je najbolj znana oz. jo pooseblja Biserka Marolt Meden, svetovalka Pirc Musarjeve, ob podpori večjega števila istomislečih, v parlamentarni postopek vložila podoben predlog zakona.

Spodnji dom nemškega parlamenta je v četrtek, 6. julija, zavrnil predlog zakona o pomoči pri samomoru. Predlog liberalcev (v njihovem imenu Katrin Helling-Plahr, FDP, in Renate Künast, Zeleni) bi nemškim zdravnikom dovolil predpisovanje smrtnih odmerkov zdravil na zahtevo ljudi. Po predlogu bi vsak imel pravico prostovoljno končati svoje življenje in si poiskati pomoč, da to stori. Zdravniki bi tako na zahtevo posameznika lahko predpisali smrtni odmerek zdravila, ne da bi jih zaradi tega doletel kazenski pregon. 287 nemških poslancev je glasovalo za ta predlog, 375 jih je bilo proti, 20 pa se jih je vzdržalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predlog zakona o samomoru – v Sloveniji so to zapakirali v zakon o prostovoljnem končanju življenja, kar se lepše sliši – je v Nemčiji tako končal svojo pot. V Sloveniji pa se bo prava mora šele dogajala. Najverjetneje jeseni in pozimi.

M. D: