Nekdanja notranja ministrica izstopila iz SMC, razlog predvsem migracijska in varnostna politika

Vesna Györkös Žnidar

Nekdanja ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je izstopila iz SMC. Med razlogi za izstop je navedla predvsem nestrinjanje z vodstvom SMC glede migracijske in varnostne politike.

Vodstvo stranke SMC, ki jo vodi Miro Cerar, ji je velikokrat odreklo podporo zlasti pri medijsko odmevnih primerih s področja migracij, pri razpravah in glasovanju v državnem zboru glede sprememb azilne zakonodaje, pa tudi pri odzivu na prvo policijsko stavko.

Poudarjanje varnosti in prizadevanje za vzdržno migracijsko sliko pa so ji v vodstvu SMC očitali kot “nekompatibilno z migracijsko liberalno smerjo stranke SMC”.

Ob tem je povedala, da SMC kot nekdanja največja vladna stranka ni naredila nič konkretnega v smeri sprejetja celovite državne migracijske strategije, ki bi migracije zajela širše kot samo iz perspektive zakonskih varnostnih nalog ministrstva za notranje zadeve.

“Dokazovanje leve liberalne naravnanosti v odnosu do migracij se ne dosega z odrekanjem podpore lastni ministrici za notranje zadeve, niti z neformalnim pritiskom na odločevalce ministrstva in policiste, ki morajo voditi postopke s tujci,” je še dejala.

Vse to se dosega s temeljito razpravo o migracijski oz. azilni strategiji države in s posledično spremembo zakonodaje, “do česar pa navkljub takratnemu velikemu številu SMC poslancev ni prišlo”.

Vesna Györkös Žnidar na zadnjih volitvah v državni zbor ni več kandidirala. Kot je dejala, se med drugim ni strinjala s programom SMC glede varnostne politike.

C. R.