Ne samo gasilce, zavrnili tudi reševalna helikopterja z vitlom

Eden od prvih posnetkov poplave 4. avgusta 2023. (vir: Zajem zaslona)

Slovenski oblastniki niso zavrnili zgolj ekipe 50 prostovoljcev, koroških gasilcev iz okolice Pliberka, že prvi dan poplav so zavrnili dva reševalna helikopterja z vitlom.

Prihod reševalnih helikopterjev je prejšnji petek, 4. avgusta 2023, Sloveniji ponudil zasebni helikopterski operater iz Avstrije. Pomoč je bila zavrnjena.

Na to je opozoril znani slovenski reševalec Robert Sabol, ki svoje delo v Nujni medicinski pomoči opravlja že več kot 30 let in ima v tujini pridobljen evropski certifikat za helikopterskega reševalca (HEMS TCM).

Že včeraj pa je v državi izredno odmevalo sporočilo podžupana Občine Bistrica pri Pliberku, mag. Vladimirja Smrtnika.  Zapisal je, da so koroški gasilci iz okolice Pliberka sestavili ekipo 50 prostovoljcev za pomoč Sloveniji, vladne strukture pa so pomoč zavrnile.

Poplave so se začele v noči iz četrtka na petek, 4. avgusta. Robert Golob je bil s spremljevalko na dopustu v Grčiji. V petek je Slovenijo že dodobra poplavilo in nič ni kazalo na to, da bo Golob prekinil dopust. Iz vlade so sporočali le, pazite nase in držite se. Ali, kot piše danes pozareport.si: “Premier Golob in njegova ožja ekipa so to katastrofo sprva ali podcenjevali, ali pa se Golobu in Gabrovi preprosto ni dalo iti – iz Grčije – domov.”

Šele potem, ko jim je kapnilo,  da če Golob zelo hitro ne pride domov, ga bo (politično) odplavilo, odneslo. Golobov kabinet je tako šele okoli enajstih dopoldne začel pošiljati povprašenje po prostem letalu, nato pa se popoldne – z najetim letalom družbe Janez let – vendarle vrnil iz Grčije v Ljubljano. Na novinarski konferenci nekaj pred 18. uro je bil v belih supergah in izredno nejevoljen.

Spomnimo. Prve dni je bil na terenu zgolj Marjan Šarec, minister za obrambo. Najverjetneje si sosedske pomoči iz Avstrije sam ni upal potrdili. Ali pa mu je bilo tako zabičano. Za Gibanje Svoboda velja, da imajo vzpostavljen neverjeten diktatorski sistem. O vsem, vsaki najmanjši podrobnosti, se odloča v centru, v Ljubljani.

Objava Roberta Sabola:

M. D.