Ne presenečajo: Policistom stara razkužila, migrantom najboljše wc-rolice papirja

Fotografija je simbolična.

Ministrstvo za notranje zadeve za Črnomelj kupuje šotor v izmeri 150 kvadratnih metrov in s štirimi kovinskimi drsnimi vrati. Vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov pa je v zadnjih dveh dneh objavil dve naročili, in sicer eno za čiščenje azilnega doma in dveh izpostav ter dveh intergracijskih hiš za migrante. Določili so celo, kakšen mora biti wc-papir.

Vlada pod vodstvom Marjana Šarca je v odhajanju, predvidoma v torek bo v državnem zboru izvoljen novi mandatar Janez Janša, nova vlada bo nato po pričakovanjih izvoljena v 14 dneh, to je v sredini marca.

Nekateri odhajajoči pa v zadnjih dneh in tednih, odkar vedo, da je z njihovim vladanjem konec, sklepajo različne posle, anekse k osnovnim pogodbam (kot na primer Alenka Bratušek), naročajo različne storitve (na primer Ksenija Klampfer) in podobno.

O nekaterih bomo še poročali, tokrat smo preverili, kaj se dogaja na področju naročil za potrebe migrantov.

Migrantska problematika na Balkanu se namreč krepi, Madžarska, Bolgarija in Grčija še dodatno krepijo nadzor na svojih mejah, v Sloveniji pa imamo brezvladje, čeprav tudi to spada med opravljanje t. i. tekočih poslov in bi Marjan Šarec moral ukrepati. Pa ne. Tako, kot tudi doslej nikoli ni.

Zanemarjajo nadzor državne južne meje, ne zanemarjajo migrantov

V zadnjem času je bilo objavljenih več javnih razpisov, kjer kupujejo blago in naročajo posamezne storitve, povezane z migranti.

Tako je Ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Boštjan Poklukar (LMŠ), prejšnji petek, 21. februarja 2020, objavilo javno naročilo za nakup in postavitev šotora za potrebe Policijske postaje (PP) Črnomelj.

Šotor bo postavljen za objektom Policijske postaje, na Lokvah pri Črnomlju. Kupujejo šotor v izmeri 15 x 10 metrov z aluminijasto konstrukcijo, kapno višino 4,40 metra, s štirimi kovinskimi čelnimi drsnimi vrati in dvema prezračevalnima oknoma.

Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo migrantov, ki spada neposredno pod kabinet Marjana Šarca, pa je v zadnjih dveh dneh objavil dve javni naročili. Še dve naročili so objavili v začetku februarja.

Objavili so naslednja naročila:

  1. V torek, 25. 2. 2020: Izvajanje okolju prijaznih storitev čiščenja v objektih in izpostavah azilnega doma in integracijskih hiš – ocenjene vrednosti naročila niso zapisali.

Tu iščejo izvajalce za čiščenje objektov, v kar spada tudi razkuževanje, na lokacijah za vse dni v tednu:

  • Azilni dom na Viču v Ljubljani: 3273 kvadratnih metrov, 50 zaposlenih in okoli 200 prosilcev za azil;
  • Izpostava azilnega doma na Kotnikovi v Ljubljani: 90 prosilcev za azil;
  • Izpostava azilnega doma v Logatcu: 108 prosilcev za azil
  • za Integracijsko hišo v Ljubljani (Ulica Vide Pregarčeve 36 – ob Kajuhovi ulici, v bližini BTC-ja). Stavbe v evidence Geodetske uprave RS (Gurs) ni vpisane, zato zaenkrat ni znano število stanovanj v njej.
  • Integracijsko hišo Maribor (Makedonska ulica 33, Pobrežje). Stavba ima 6 stanovanj, 2 poslovna prostora, bivalno enoto za posebne namene, sušilnico, pralnico in kurilnico. Zgrajena je bila leta 1963.

V obeh primerih integracijskih hiš gre za stanovanja, ki jih je treba generalno čistiti, hkrati tudi skupne prostore v objektu, ostalega v razpisni dokumentaciji ne razkrivajo.

Naročilo nameravajo oddati za 24 mesecev. Čistilci morajo biti cepljeni proti hepatitisu A in B ter tetanusu, nositi morajo gumijaste rokavice, gumijaste škornje in zaščitne maske. V razpisu so natančno določena tudi razkuževalna sredstva, ki jih morajo uporabljati pri čiščenju.

Tudi vse ostale stvari so natančno specificirane, kako to izgleda, je razvidno iz naslednjega primera za wc-je:

  • Nameščati morajo higiensko papirnate in sanitarno potrošne proizvode. Tudi tu je vse določeno, med drugim za toaletni papir piše, da mora biti ta v rolah, troslojni (WC rolice 3 slojne), 100% celuloza, gramatura min 3×15 g/m2, število listov na roli min. 150, širina lista min. 97 mm, dolžina lista min. 116 mm, navitje na roli min. 17,40 m, pakiranje od 8 do 10 rol.

Namestiti morajo dezinfekcijska sredstva, pisoar tablete, wc obešanke, spreje in obešanke za wc.

2. naročilo, včeraj, 28. februar 2020: Nakup in dobava higienskih potrebščin za potrebe prosilcev za mednarodno zaščito v vrednosti 168.290 evrov (brez davka na dodano vrednost)

Kaj točno iščejo, zaenkrat ni znano, saj ustrezna razpisna dokumentacija javno ni objavljena.

Že v začetku meseca pa so objavili dva razpisa, in sicer 3. februarja za tolmačenje in prevajanje, 4. februarja pa za izvajanje tečajev slovenskega jezika za osebe s priznanim azilom.

Šarčevi nas tako niti ob odhodu ne presenečajo. Ob tem spomnimo, da policistom, ki delajo z migranti, ne omogočajo ustrezne zaščitne opreme. V uporabo so jim posredovali celo razkužila, katerih rok je pretekel že leta 2017. Za migrante vse, za policiste in slovenske državljane ničesar, lahko sklenemo.

Takšno razkužilo z že zdavnaj pretečenim rokom uporabe so poslali policistom. (vir: Twitter)

Naslovna fotografija: vir

J. M.