Narodni dom so izpraznili

Propadajoča stavba Narodnega doma v Novem mestu. (vir: arhiv)

Iz novomeškega Narodnega doma so policisti danes pospremili zadnjega tam delujočega alternativnega ustvarjalca. Občina je namreč dobila odločbo gradbenega inšpektorja, da stavba ni več varna za delovanje.

Odstranitev je potekala mirno, Narodni dom pa naj bi zapečatili in ga do njegove delne prenove ogradili.

Iz odločbe gradbenega inšpektorja izhaja, da mora občina stavbo Narodnega oziroma Sokolskega doma zaščititi in da ta ni primeren za delovanje.

Po prejemu odločbe je občina policiji sporočila, da v Narodnem domu prebivajo neznanci, ta pa je danes preverila njihovo identiteto in sprožila ustrezne postopke. V Narodnem domu je bil še en ustvarjalec, ki ga je nato od tam mirno pospremila policija.

V času deložacije je bilo po nekaterih navedbah navzočih približno 20 policistov, več  varnostnikov in komunalnih delavcev, ki naj bi okoli Narodnega doma postavili varovalno ograjo, ki bo preprečila nedovoljen vstop.

Objekt naj bi občina po sanaciji namenila zgolj dnevnemu delovanju, namenjen naj bi bil širokemu krogu novomeških društev in posameznikov, ki se ukvarjajo z ljubiteljsko kulturo. Dosedanji uporabniki pa bodo imeli v okviru zakonskih določil možnost, da pod enakimi pogoji pridobijo pravico do uporabe prostorov.

C. R.