Napovedi za leto 2023 najbolj pesimistične doslej

Predstavitev rezultatov raziskave družbe PricewaterhouseCoopers (PwC) med vodilnimi gospodarstveniki v svetu in Sloveniji o razpoloženju v gospodarstvu.

Slovenski direktorji so izrazito pesimistični glede prihodnosti, je pokazala zadnja raziskava PricewaterhouseCoopers (PwC). Njihove napovedi za letos so celo med najbolj pesimističnimi doslej. Krčenje slovenskega gospodarstva pričakuje kar 84 slovenskih direktorjev.

V letu 2023 se direktorji počutijo finančno najbolj izpostavljeni inflaciji, gospodarski negotovosti in geopolitičnemu tveganju.

Napovedi za leto 2023 so ene najbolj pesimističnih v zgodovini raziskave in pomenijo popoln preobrat glede na lanskoletne.

V Združenju Manager navajajo pritisk na gospodarstvo, pa tudi, da napovedi različnih reform spremljajo mešani signali. “Podjetja ne vedo, kaj jih čaka, kar sproža določeno mero pesimizma,” je dejala izvršna direktorica Združenja Manager.

V letošnji globalni raziskavi, ki je 26. po vrsti, je sodelovalo 4410 direktorjev in predsednikov uprav iz 105 držav, med njimi 50 iz Slovenije. Izvedli so jo oktobra in novembra lani.

Tuji direktorji so precej manj pesimistični kot slovenski, čeprav skrbi obstajajo tudi pri njih.

Vir: 26. PwC-jeva raziskava

M. D.