Napoved dogodkov: Danes in jutri regija v znamenju obiska vladnih predstavnikov

Vlada bo obiskala Jugovzhodno Slovenijo. (vir: arhiv)

Vlada bo jutri, v petek, v okviru svojih rednih regijskih obiskov, obiskala regijo Jugovzhodna Slovenija, ki zajema Dolenjsko, Belo krajino in Kočevsko-ribniško območje. Namen obiska je seznanitev vlade s težavami in priložnostmi, s katerimi se regija srečuje ter priprava ustreznih ukrepov in rešitev. Obisk je tudi priložnost za pogovor o številnih odprtih vprašanjih

Vlada se bo na delovnem posvetu jutri sestala v Ribnici, zvečer pa bo v Novem mestu potekala javna tribuna, ko se bo vlada srečala z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji.

Predsednik vlade, ministri in državni sekretarji bodo obiskali tudi številna podjetja, ustanove in občine v regiji.

V nekaterih primerih bodo ministri in državni sekretarji opravili več obiskov in srečanj že danes.

Tako se bo kmetijski minister Jože Podgoršek danes ob 10. uri udeležil konference Logistika v kmetijstvu, ki bo potekala na Sevnem pri Novem mestu. V nadaljevanju bo obiskal:

  • ob 11.15: ekološko kmetijo Kukenberger v Trebnjem
  • ob 13.15 bo dal izjavo po sestanku z županom Občine Šmarješke Toplice (Posestvo Klevevž, Šmarješke Toplice).
  • ob 14.30 bo obiskal ekološko kmetijo Totter, Gradac
  • ob 18.45 bo obiskal Vinarstvo Colnar, Otočec
  • V Šokčevem dvoru v Žuničih se bo sestal tudi s predstavniki Krajinskega parka Kolpa.

Državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Anton Harej bo danes ob 15.30 obiskal Oljarno Pečarič v Drašičih.

Minister za obrambo Matej Tonin bo danes popoldan obiskal Vojašnico Franca Uršiča Novo mesto, podjetje Arex v Šentjerneju in Prostovoljno gasilsko društvo Šmarjeta.

Dr. Božo Predalič, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve se bo danes ob 15.30 srečal z župani obmejnih občin JV regije (Loški Potok, Osilnica, Kostel, Kočevje, Črnomelj, Metlika, Novo mesto, Šentjernej in Kostanjevica na Krki). Namen srečanja je razprava na temo obmejne problematike. Srečanje bo v mestni hiši Rotovž v Novem mestu.

Zlatko Ratej, državni sekretar na ministru za pravosodje, bo danes popoldne obiskal Okrajno sodišče v Kočevju, nato pa še Okrožno državno tožilstvo, oddelek v Kočevju.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj bo danes popoldne obiskal domove za starejše občane v Loškem Potoku, Kočevju in Novem mestu.

Marjan Dolinšek, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, bo že dopoldne obiskal Podružnično osnovno šolo Dolenja Nemška vas (Trebnje).

Sledil bo obisk Osnovne šole Žužemberk. Ob 12. uri bo obiskal Gimnazijo Novo mesto, sledil bo obisk Osnovne šole in vrtca na Otočcu.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se bo že dopoldne srečal z županom občine Šentjernej, Sledilo bo srečanje z županom Mestne občine Novo mesto, popoldne bo dve ločeni srečanji: z župani občin Straža, Dolenjske Toplice in Mirna Peč (v Straži) in z župani občin Metlika, Črnomelj in Semič (v Metliki).

Državna sekretarka na ministrstvu za okolje in prostor dr. Metka Gorišek se bo opoldne srečala z županom Občine Kočevje, nato pa še z županom Občine Šentjernej.

Tako bo danes, obisk vlade danes in jutri v naši regiji bomo spremljali in poročali o dogodkih.

Jugovzhodna Slovenija je po površini v državi tudi največja statistična regija in obsega 21 občin. Pokriva 2675 kvadratnih kilometrov površine in je približno šestkrat večja od najmanjše slovenske regije, to je Zasavske regije. V 21 občinah Jugovzhodne Slovenije živi nekaj več kot 145 tisoč prebivalcev. Središče regije je Novo mesto.

M. D.