Najmlajši covid bolnik v SB Novo mesto star 41 let

Splošna bolnišnica Novo mesto (vir: SB Novo mesto)

V Splošni bolnišnici Novo mesto je danes hospitaliziranih 41 covid bolnikov, od tega 11 na intenzivnem oddelku. Ventiliranih je trenutno 11 pacientov, sprejemajo pa dvanajstega, ki ga bomo prav tako morali ventilirati.

Trenutno je najmlajši bolnik na intenzivnem covid oddelku star 41 let, najstarejši pa 76.

Povprečna starost na intenzivnem covid oddelku je 63 let, na običajnem covid oddelku pa 68 let.

Starostna stopnja hospitaliziranih je nižja kot v preteklih dveh valovih. To dejstvo po eni strani v bolnišnici pripisujejo učinku cepljenja najstarejših, po drugi strani, pa tudi temu, da je veliko starostnikov, predvsem tistih iz domov za starejše občane, covid že prebolelo.

Zaradi poznih zapletov covida so sprejeli nekaj bolnikov na kardiološki in pljučni oddelek, niso pa še imeli primera, da bi bolnik, ki se je ponovno okužil ali je dobil okužbo po cepljenju, potreboval hospitalizacijo.

Največji problem ta trenutek je fizična in psihična izčrpanost kadra, saj epidemija traja že leto dni. Težave s kadri rešujejo praktično čez celotno epidemijo (zaradi obolevnosti, varstva otrok …). To rešujejo s prerazporejanjem, specializanti in tudi z odpovedjo rednih programov.

“Še vedno so največji zaostanki rednih programov na področju kardiologije, ortopedije, urologije … Trudimo se delati čim več rednega (elektivnega) operacijskega programa, glede na razpoložljiv kader in zaščitne ukrepe,” so v Splošni bolnišnici Novo mesto zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

M. D.