(Najbolj brano 2021) Neverjetna izjava vodilne sindikalistke: “Samo bedaki znižujejo davke, ja kdo pa bo filal proračun?”

V sindikatih so nižjim davkom in višjim neto plačam nasprotovali. (vir: arhiv)

Vlada je v državni zbor poslala paket davčnih zakonov, po katerih se bodo davčne obremenitve plač v naslednjih štirih letih znižale. Posledično to pomeni, da bo povprečna slovenska neto plača letno višja za okoli 1250 evrov.

Zaradi nižjih davkov bodo plače višje, sindikati s tem niso zadovoljni. Ali, kot je zapisal eden od uporabnikov Twitterja: “Sindikati bi morali pomagati delavcem, ne pa levim političnim strankam. Ko vlada napove, da bodo plače delavcem po novem višje, se aktivirajo proti vladi. Zakaj?”

Sindikati so izstopili iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), kjer se o ukrepih dogovarjajo s predstavniki delodajalcev in vlade. Ne želijo biti več obveščeni in ne želijo več sodelovati v dogovorih in pogovorih, so sporočili.

Nekega tehtnega razloga za svojo odločitev res nimajo. Je pa sindikalna predstavnica Evelin Vesenjak včeraj razkrila pravi razlog. Sindikati nasprotujejo dvigu plač delavcev, ki jih zastopajo.

Dejstvo je sicer, da bi vsak normalni sindikalist takšno potezo vlade pozdravil, saj gre v korist delavcev in njihovih plač. V Sloveniji je to ravno obratno.

Evelin Vesenjak, predsednica sindikata KS 90 – Neodvisnost, je včeraj v pojasnilu, zakaj so sindikati zapustili Ekonomsko-socialni svet, med drugim dejala:

Samo bedaki znižujejo davke, ja, kdo pa bo filal proračun?”

Dr. Vinko Gorenak je izjavo Vesenjakove na svojem blogu komentiral z besedami:

“To me spominja na mojo sošolko iz srednje šole, učiteljico razrednega pouka. Z njo sem se nazadnje pogovarjal leta 2013.  Leta 2012, ko nismo nižali plač učiteljem, bila pa je druga Janševa vlada, je pred vlado skupaj z učitelji protestirala in dobesedno kričala z gesli proti vladi. Leta 2013, pa je vlada Alenke Bratušek, znižala plače učiteljem, pa niti nje niti učiteljev ni bilo na demonstracijah proti vladi. Takrat sem jo poklical in vprašal zakaj učitelji ob znižanju plač ne demonstrirajo pred vlado? Ne boste verjeli, takole mi je odgovorila: “Veš ta vlada nam je plače znižala na human način.”

Z mojo sošolko od takrat nimava kontaktov, očitno sodi v zgodbo o Butalcih tako kot Evelin Vesenjak.

M. D.

(Prvotno objavljeno 15. maja 2021)