Minister Podgoršek in državni sekretar Harej ob obisku Jugovzhodne Slovenije

Ob obisku Krajinskega parka Kolpa

Minister dr. Jože Podgoršek je v okviru delovnega obiska vlade v Jugovzhodni Sloveniji včeraj dopoldne sodeloval na Mednarodni konferenci Logistika v kmetijstvu na Sevnem v Novem mestu, nato se je sestal z vodstvom občine Šmarješke Toplice ter v nadaljevanju obiskal ekološki kmetiji Kukenberger pri Trebnjem in Totter v Gribljah ter vinarstvo Colnar, srečal se je tudi s predstavniki Krajinskega parka Kolpa. Državni sekretar Anton Harej pa je včeraj obiskal Oljarno Pečarič v Drašičih pri Metliki, danes nadaljuje obisk na Kočevsko-ribniškem območju.

Minister si je s šmarješkim županom Marjanom Hribarjem ogledal nekatere občinske razvojne projekte. Pogovorila sta se o ureditvi Doživljajskega parka v Klevevžu. Minister je ob tem poudaril, da so pripravljeni pomagati, dejal je, da “v skladu s zakonom o skladu kmetijskih zemljišč lahko uredijo prenos nekaterih zemljišč na občino, da se lahko projekt izpelje do konca”.

Na ekološki kmetiji Kukenberger (Gorenje Ponikve, Trebnje) so mu predstavili svojo družinsko kmetijo, na kateri živijo štiri generacije. Mladi prevzemnik Anton Kukemberger je bil leta 2016 izbran tudi za inovativnega mladega kmeta. Vsi izdelki kmetije Kukenberger so izdelani iz senenega mleka. Znani so po pridelavi sirov, masla in skute.

Ogledal si je še ekološko kmetijo Totter v Gribljah v občini Črnomelj. Gre za kozjerejsko kmetijo, ki je vse od leta 2001 vključena tudi v ekološko kmetovanje.

Nato se je minister sestal z vodstvom Krajinskega parka Kolpa. Predstavili so mu aktivnosti in projekte, ki jih izvajajo tudi v okviru projektov LEADER in Programa razvoja podeželja. Med drugim so govorili o spremembah v novem programskem obdobju, škodi zaradi divjadi, ohranjanju kulturne dediščine, infrastrukturi na podeželju in možnosti uporabe kmetijskih zemljišč za turistične namene. Predstavili so mu tudi tradicionalne dejavnosti, s katerimi želijo ohraniti običaje in obrti s tega konca.

Včerajšnji obisk je minister zaključil z obiskom vinarstva Colnar pri Otočcu, kjer se je sestal tudi s predstavniki Zveze društev vinogradnikov Dolenjske. Govorili so o stanju v vinogradništvu, ukrepih, ki so bili namenjeni za blažitev posledic covid-19 in žleda ter prihodnjem programskem obdobju skupne kmetijske politike. Posebej so izpostavili pomen povezovanja v regiji tudi med vinarji in aktivnemu angažiranju na promociji doma in v tujini.

Izmenjavo mnenj in informacij je minister označil za zelo dragocene. Dodal je, da lahko ministrstvo skupaj z deležniki razmišlja o bodočem razvoju kmetijstva. Pri tem ministrstvo skuša poiskati ukrepe, ki bodo kmetijskemu sektorju pri ohranitvi slovenskih kmetij in poseljenosti podeželja najbolj pomagali.

Današnji obisk regije je minister pričel v Ribnici s sejo vlade, zaključil ga bo v Novem mestu z javno tribuno. Med obema dogodkoma si bo na terenu ogledal gozdno cesto Krvavčji vrh – Dobravice, kjer se bo srečal s županoma občin Semič in Metlika, v Mirni pa se bo srečal s tamkajšnjim županom in si ogledal proizvodnjo v podjetju Dana.

Državni sekretar Anton Harej je včeraj obiskal Oljarno Pečarič v Drašičih pri Metliki (več o tem smo poročali (tukaj). Gre za družinsko podjetje z dolgoletno tradicijo. Leta 1990 so zasadili 350 orehovih dreves ter za podkulturo dejavnosti čez 300 lešnikovih sadik. Iz plodov pridno pridelujejo hladno stiskana, ekološka in druga olja. V oljarni z najsodobnejšo tehnologijo pridelujejo 22 vrst hladno stiskanih olj

Državni sekretar Harej bo danes otvoril nove prostore podjetja Slovenski državni gozdovi (SiDG) v Kočevju, ogledal pa si bo tudi številna kmetijska gospodarstva in podjetja v regiji.

Objavljamo nekaj fotografij:

Ob obisku Krajinskega parka Kolpa (vir: gov.si)

A. L.