Nagnali so jih in zdaj veselje!

Matjaž Han, minister za gospodarstvo, in Dejan Židan, državni sekretar in Hanova desna roka. (vir: arhiv)

Z vlade, natančneje, Matjaž Han, minister za gospodarstvo iz kvote SD, je danes zvzneseno sporočil, da se je država s kanadsko-avstrijskim avtomobilskim proizvajalcem Magna dogovorila za vračilo državne subvencijo za lakirinico v Hočah. Magna bo vrnila vseh 18,5 milijona evrov subvencije in še 3,6 milijona evrov obresti, oznanja Han in dodaja: “Mislim, da smo naredili dober dogovor za Republiko Slovenijo.”

Ali je temu res tako?

Magna je že 1. marca letos napovedala, da bo v Hočah ustavila proizvodnjo in jo preselila v bližnji Gradec v Avstriji. Skoraj hkrati, ko so napovedali odhod iz Slovenijo, je Magna objavila novico o večji naložbi na Madžarskem. Vrednost celotne naložbe na Madžarskem je ocenjena na 146 milijonov evrov.

Magna je sicer že leta 2017 sporočala, da imajo rezervni načrt na Madžarskem, vendar bi se raje držali prvotnega v Sloveniji. Takrat so iskali lokacijo v Sloveniji, in jo tudi našli. Zdaj pa je, kot kaže, slovenska vlada presrečna, da so odšli. Da je Slovenija izgubila najmanj 400 delovnih mest, hkrati pa za tuje vlagatelje postala investicijsko nezaželena, očitno nikogar v vladni koaliciji ne zanima.

Madžarska se je umaknila tudi iz financiranja gradnje 2. železniškega tira Koper – Divača. Investicija se draži, vse to bo v celoti padlo na pleča slovenskih davkoplačevalcev.

A. L.