sreda, 17 julija, 2024
Doma Slovenija Varstvo otrok: Po zakonu nadomestilo plače, predsednik se je obrnil na župane...

Varstvo otrok: Po zakonu nadomestilo plače, predsednik se je obrnil na župane in zdrave mlade

(vir: pixabay.com)

Šole in vrtci (vse vzgojno-izobraževalne ustanove) jutri začasno zapirajo svoja vrata. Pri tem je eden od zaposlenih staršev upravičen do 50-odstotnega nadomestila plače, v primeru minimalne plače je to 70 odstotkov. Velja za varstvo otrok do 5. razreda osnovne šole.

Predsednik vlade Janez Janša je sicer župane in mlade zaprosil, naj se čim bolj angažirajo pri varstvu otrok, najbolj varna oblika pa je varstvo na domu.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga po novem vodi Simona Kustec, pa je objavilo: “Do nadaljnjega je ukinjeno kakršnokoli organizirano varstvo otrok, saj je širjenje virusa COVID-19 najintenzivneje prav preko najmlajših, neposredno ogroženo pa je tudi vse zaposleno osebje.”

Glede nadomestila plače v času odsotnosti zaradi varstva lastnih otrok dodajmo, da gre v tem primeru sicer za izjemne primere, zaradi nastanka t. i. višje sile. Za višjo silo tako velja tudi začasno zaprtje vrtcev in šol zaradi zmanjšanja širjenja koronavirusa.

Vendar na ministrstvu delavce opozarjajo, da morajo v primeru, ko zaradi varstva otrok ostanejo doma, delodajalce obvestiti o vseh relevantnih okoliščinah odsotnosti.

Nadomestilo za odsotnost s tega naslova tako znaša 50 odstotkov plače oziroma najmanj 70 odstotkov minimalne plače.

Tako nadomestilo za odsotnost zaradi varstva otroka pri staršu, ki prejema minimalno plačo, ne sme znašati manj kot 658,41 evra bruto.

Predsednik vlade Janez Janša pa je na Twitterju zapisal:

“Prosim župane slovenskih občin, da se v prihodnjem tednu čim bolj angažirajo glede pomoči pri organizaciji varstva otrok na domu. Za pomoč zaprošam tudi vse zdrave mlade, ki imajo čas. Trenutno je edina varna oblika varstva otrok namreč varstvo na domu.”

C. R.