Na zahtevo SDS poslanci v petek o omilitvi posledic inflacije in energetske draginje

Državni zbor (vir: Twitter)

Državni zbor bo na petkovem izrednem zasedanju na zahtevo stranke SDS obravnaval predlog priporočil v zvezi z omilitvijo posledic inflacije in energetske draginje.

V SDS so sklic izredne seje zahtevali po stotih dneh dela vlade pod vodstvom premierja Roberta Goloba.

Ob tem predlagajo, da državni zbor vladi priporoči, da kot polnopravna članica Evropske unije zastopa interese Slovenije in takoj spodbudi Evropsko komisijo, da se na evropskem trgu spremeni formula izračuna cen električne energije.

Spomnimo. Na nujnost spremembe formule Janez Janša že dolgo opozarja, v Evropski komisiji so obljubili, da bodo spremembe predstavili maja letos, nato pa je vse zamrlo oz. so lobiji (prekupčevalci z elektriko) to preprečili.

Na predlog SDS naj bi na petkovi seji vladi priporočili tudi, da zakonsko določene dajatve na energente zniža na najnižjo možno davčno stopnjo pet odstotkov, energetski dodatek nameni vsem državljanom, poviša znesek pomoči gospodarstvu in kmetijstvu, ter odstopi od napovedanih sprememb zadnje novele zakona o dohodnini.

Po 100 dneh dela Golobove vlade namreč v SDS ob aktualnih gospodarskih kazalcih ocenjujejo, da se je ministrska ekipa do zdaj ukvarjala s problemi, ki jih ni, tiste, ki so, pa je zanemarjala.

Vlada sicer zatrjuje, da se zaveda resnosti dogajanja v mednarodnem prostoru in vpliva na razmere v domačem okolju, zato v sodelovanju s ključnimi deležniki pripravlja oziroma je že pripravila celovit paket omilitvenih in ciljno usmerjenih ukrepov na področju energetske in prehranske draginje tako za gospodinjstva kot gospodarstvo.

Kaj se skriva za temi velikimi besedami, sicer ni jasno. Dejstvo pa je, da o kakšnih opozorilih Evropski komisiji za spremembo formule za izračun cene električne energije iz ust Roberta Goloba doslej nismo slišali še niti besedice.

Celotna zahteva SDS je dostopna na povezavi: Zahteva

A. L.