Na vidiku 14. slovenska vlada

Slovenska zastava, naš ponos. (vir: Wikipedija)

Sinoči se je zaključil prvi del v tritedenskem pogajalskem procesu za sestavo nove vlade. Ta se je začel, ko je Marjan Šarec priznal, da ne zmore in je odstopil. Zdajšnja pogajanja vodstev strank SDS, SMC, NSi in DeSUS so bila zahtevna. V proces je bilo vključeno večje število ljudi iz vseh štirih strank, ki pa stvari, za razliko od prejšnjih dogovarjanj, niso reševali pred kamerami.

Ali, kot je pozno sinoči povedal dr. Anže Logar, predsednik Sveta SDS, “pogajanja so bila ustrezno vodotesna”. Stranke so tudi programsko usklajene.

Vstop v novo koalicijo z mandatarjem Janezom Janšo so sinoči potrdili v vseh strankah soglasno, v SDS so dodatno potrdili še koalicijsko pogodbo. Edino v SMC je proti glasoval Jani Möderndorfer, ki tako ali tako v zdajšnji parlament ni bil izvoljen in kot nadomestni poslanec nadomešča dr. Mira Cerarja. Doslej je zamenjal že pet ali šest strank, po najnovejših podatkih naj bi spet prestopil, tokrat v Šarčevo LMŠ.

Zdravko Počivalšek, predsednik SMC, je ob koncu dejal, da sta zmagala dialog in razum in da to ne bo koalicija ene stranke, kot tudi ne koalicija enega predsednika. “To bo koalicijska vlada, v kateri se bo delalo s konsenzom in z upoštevanjem vseh štirih partneric,” je zapisal na Twitterju.

SMC je bila v zadnjih tednih (in je verjetno še) posebno na udaru. Na stranko so izvajali velike pritiske, kar so včeraj razkrili tudi v Delu. Na vsaj pet poslancev SMC naj bi ločeni ponudbi poslala tako Marjan Šarec kot njegov državni sekretar Damir Črnčec. Pozvala jih naj bi, naj nove vlade ne podprejo, na novih predčasnih volitvah, za katere si pri Šarcu zelo prizadevajo, pa da bodo kandidirali na listi LMŠ. Po navedbah Dela naj bi Zdravka Počivalška poklical tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan, “ki pa časopisu ni potrdil, da bi Počivalška klical, da bi Janši onemogočil prevzem oblasti”. Novinar Peter Jančič pa je na svojem portalu (tukaj) zapisal: “Ker je to objavil časopis, ki je v lasti Kolektorja (FMR) Stojana Petriča, ki je član Kučanovega Foruma 21, je le malo možnosti, da bi bila zgodba povsem izmišljena.”

Kakšni so nadaljnji postopki

To, da so se stranke programsko uskladile in včeraj to tudi potrdile, je le prvi korak k oblikovanju nove vlade. Drugi korak bo glasovanje o mandatarju v državnem zboru. Poslanci strank, ki so pripravile koalicijsko pogodbo, morajo zdaj zagotoviti podpise pod predlog za mandatarja, to je Janeza Janšo. Nato sledi glasovanje o mandatarju. Mandatar bo nato predlagal ministrsko ekipo, zvrstila se bodo zaslišanja kandidatov za ministre, nato bo sledilo glasovanje o njihovi ustreznosti – glasovanje o novi vladi.

Sinoči je bil tako storjen prvi korak. Sledita drugi in tretji, to je glasovanje o mandatarju in o vladi.

Glede na stanje v državi si vsi želijo, da se to opravi čim prej. Je pa potek postopka zdaj v rokah predsednika države Boruta Pahorja in nato državnega zbora. Po napovedih se bo Pahor danes srečal z Janezom Janšo in nato državnemu zboru sporočil, da Janšo predlaga za mandatarja. Časa za to ima do petka. Glede na stanje v državi je pričakovano, da bo s predlogom pohitel.

Volitve predsednika vlade se v skladu s poslovnikom državnega ztbora opravijo najprej 48 ur in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature.

Državni zbor bo o kandidatu odločal najverjetneje prihodnji teden na redni seji, po nekaterih informacijah v torek.

Več podatkov o vsebini koalicijske pogodbe zaenkrat ni znanih. Tudi imena kandidatov za nove ministre še niso potrjena. Znano je le, da bodo vsi predsedniki strank ministri, ostalo pa so zgolj še predvidevanja.

Po dogovoru naj bi SDS pripadlo 5 ministrov in dva resorja brez listnice (za kohezijo ter Slovence po svetu in v zamejstvu), SMC naj bi prevzela 4 ministrstva, NSi 3 in DeSUS 2.

Člani vlade bodo vsi predsedniki strank nove koalicije, ostala imena še niso potrjena. Matej Tonin (NSi) naj bi prevzel ministrstvo za obrambo, Zdravko Počivalšek (SMC) naj bi ostal minister za gospodarstvo, Aleksandra Pivec (DeSUS) pa ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

SDS je s 26 poslanci največja stranka, junija 2018 je zmagala na volitvah, SMC ima 10 poslancev, NSi jih ima 7 in DeSUS 5.

C. R.