Na uradnem plakatu olimpijskih iger izginil križ z znamenite cerkve Les Invalides

Uradni plakat za poletne olimpijske igre v Parizu je poskrbel za razburjenje, saj so organizatorji na njem priredili podobo mesta tako, da na znameniti cerkvi Les Invalides ni križa, čeprav ta na stavbi stoji.

 

Plakat je narisal umetnik Ugo Gattoni, na njem pa je mogoče prepoznati številne stavbe v mestu. Med njimi je tudi znamenita cerkev Les Invalides, kjer je med drugim grobnica nekdanjega francoskega cesarja Napoleona Bonaparteja. Na tej najvišji cerkveni stavbi v Parizu je križ, a ga umetnik ni narisal.

To je razburilo mnoge francoske domoljubne politike. “Tisti, ki so odgovorni za podobo, so bili pripravljeni zanikati Francijo in iti tako daleč, da so izkrivljali resničnost, da bi preklicali njeno zgodovino,” je na omrežju X zapisal Francois-Xavier Bellamy iz republikanske stranke.

Na vse skupaj je dni opozorila tudi Andreja Valič Zver, ženo evropskega poslanca SDS Milana Zvera. “Kam plove Evropa? Komu se priklanja? Napačne poteze se vlečejo in izid ne bo dober za Evropo,” je zapisala.

A. V.