Na Tržaški cesti 34-letni migrant posilil žensko

Azilni dom na Viču v Ljubljani (vir: arhiv)

27. avgusta letos je migrant na Tržaški cesti v Ljubljani posilil žensko. Za razliko od zadnjega dogodka, ko so 8. oktobra štirje migranti v bližini železniške postaje v Ljubljani posilili mladenko, o čemer smo že poročali, je policija posiljevalca takrat prijela. Gre za 34-letnega Alžirca, ki mu je bila tudi odvzeta prostost.

 

Druge podrobnosti posilstva na Tržaški niso znane. Se pa tudi ob tem posilstvu postavlja vprašanje, zakaj je policija o njem molčala oziroma zakaj ga je javnosti razkrila šele zdaj, ko so mediji nanjo začeli naslavljati vprašanja o posilstvu, ki se je zgodilo 8. oktobra. Namesto, da bi ljudi policija preventivno zaščitila in jih obveščala, na kaj paziti, odgovorni na policiji očitno delajo vse, da bi kriminal migrantov prikrili. Ena od možnosti seveda je, da gre za ukaz z vrha politike Znano je namreč, da vlado vodijo stranke, ki s prihodi migrantov v Evropi bolj ali manj odkrito simpatizirajo, premier Robert Golob je nedavno celo izjavil, da bi jih bilo treba legalizirati.

Sicer pa v državi od zadnjega porasta prihodov migrantov beležimo občutno povečanje kriminala. V prvih šestih mesecih letošnjega leta je policija po lastnih podatkih zabeležila več kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost kot v celotnem prejšnjem letu.

Kar za tretjino so v primerjavi z lanskim letom na območju Policijske uprave Ljubljana porasla tudi kazniva dejanja zoper premoženje, predvsem število ropov. Iz povprečja najbolj izstopa policijska postaja Vič, kjer je azilni dom in kjer je bilo tovrstnih kaznivih dejanj za kar 60 odstotkov več. Približno za tretjino več omenjenih kaznivih dejanj so zabeležili tudi na območju Centra, Bežigrada in Most.

Kar se varnosti tiče so najbolj problematična območja okoli azilnega doma na Viču, Metelkove in železniške postaje Ljubljana, zato tam velja še posebna previdnost.

Policija je sicer v zadnjih dveh mesecih na območju Viča obravnavala še dva dogodka, povezana s spolnim nasiljem. V prvem primeru je šlo za razkazovanje na javnem kraju, v drugem primeru za posilstvo polnoletne osebe v stanovanju na območju Viča .

A. V.