“Na sprehode več ne hodimo, za otroke nas je strah”

Poslanka Anja Bah Žibert na včerajšnji seji državnega zbora (vir: omrežje X)

Poslanka Anja Bah Žibert je na včerajšnji seji državnega zbora predsedniku vlade Robertu Golobu postavila vprašanje o migracijah in izpostavila, da je državno mejo zgolj letos nezakonito prešlo že vsaj 40 tisoč migrantov. Poudarila je, da je vlada izgubila kontrolo in nima odgovora, kako bo zaščitila slovenske državljane. 

Golob je bil v odgovoru izredno aroganten, izgovarjal se je, da tematiko migracij v državah izvora ureja Evropska unija, desna politična stran naj bi izvajala politiko zastraševanja, o svojem povabilu migrantom lani spomladi je nesramno molčal.

Poslanka je to ostro zavrnila in v odgovor Golobu ter celotni koaliciji (Gibanje Svoboda, SD in Levica), ki podpirajo migrante, prebrala izpoved vaščanke iz Rigoncev, v Posavju, kjer je letos hujše kot je bilo leta 2015. Razlika je le v tem, da so migrante takrat preusmerjali v začasni migrantski center, zdaj pa jih vladajoči z avtobusi vozijo v azilni dom in se stvari zgolj razpršijo.

Izpoved vaščanke: Na sprehode več ne hodimo, za otroke nas je strah

“Do leta 2023 je še nekako šlo. Mejo je nadzirala policija, v Rigoncah je bila prisotna tudi Slovenska vojska. Po odmiku vojakov in vstopu Hrvaške v Schengen, ko na meji ni bilo več policistov, je bilo migrantov iz meseca v mesec več. Večina prehodov do pomladi je bila ponoči, zjutraj pa zvita ograja, odprta vrata, ograje, povsod smeti, med njimi tudi rumene kartice za začasno bivanje na Hrvaškem. Stanje se je drastično poslabšalo.

Migranti ne prihajajo več samo ponoči, ne prihajajo samo ob železnici, prihajajo povsod. Ne razumemo, kako lahko država pusti, da se nekdo kar prosto sprehaja čez mejo.

Zahtevamo, da se dodatno postavijo panelne ograje, – dodatno postavijo panelne ograje – in če bi imeli denarja sami dovolj, bi si jih na svojih dvoriščih postavili že sami. Policijska patrulja ni dovolj, ne glede na to, kako se trudi, zato na sprehode ne hodimo več. Za otroke nas je strah, četudi so na domačem dvorišču. Vhod v vrtec imamo zaklenjen, hvala bogu. A kam smo prišli? Kje so naše pravice? Kje so zdaj vsi inštituti, ki branijo človekove pravice? Kakšna koalicijska zaveza? Nihče nas ni vprašal, ali ograjo želimo ali ne. Kako lahko to odloča nekdo, ki praktično nikoli ni videl ali srečal skupine migrante? Dajmo zdrave pameti.”

A. L.