Na smučišču Gače včeraj kot v mravljišču

Smučarski center Gače, januar 2021 - kot kaže bodo smučarske naprave v prihajajoči sezoni in v času Golobove vlade mirovale. Ne samo na Gačah, tudi drugod po Sloveniji, kar bo za smučišča poslovna katastrofa. (vir: arhiv)

Smučarski center Gače leži v občini Semič in velja za belokranjsko-dolenjsko smučišče. Spletna kamera pa je včeraj razkrila, da je na smučišču veliko ljudi in da obiskovalci ne spoštujejo ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Število okužb v občini Semič in v ostalih dveh belokranjskih občinah narašča. V petek je bilo samo v (majhni) občini Semič 15 novih okužb. V občini Črnomelj je bilo 12 novih okužb in v občini Metlika 5.

Samo v enem dnevu je bilo v Beli krajini 31 novih okužb, dan prej 38, še prej 50 dnevno. Skupno je bilo v petek več kot 500 aktivnih okužb, in sicer v občinah:

  • Semič:       95
  • Črnomelj: 292
  • Metlika:    114

Število okužb se povečuje. Podatke o okužbah sicer redno dnevno objavljamo (tukaj), spremljate jih lahko tudi na portalu COVID-19 Sledilnik

Število okužb narašča in je visoko tudi v sosednjih in bližnjih dolenjskih občinah, kot so: Dolenjske Toplice, Straža, Žužemberk in Mirna Peč. Dnevno poročamo tudi o velikem številu okužb v občini Novo mesto, Gače so namreč priljubljeno zimsko rekreativno središče tudi med prebivalci te občine. Smučišče obiskujejo tudi prebivalci s kočevsko-ribniškega območja, kjer okužbe zelo naraščajo predvsem v občini Ribnica.

Regija Jugovzhodna Slovenija, kamor spadajo Dolenjska, Bela krajina in Kočevsko-ribniško območje, je po številu okužb v zadnjih 7 dneh na 100 tisoč prebivalcev na 2. mestu med 12 slovenskimi statističnimi regijami. Slabše je samo še v posavski regiji.

Spomnimo. Še vedno veljata ukrepa o prepovedanem zbiranju ljudi, med osebami, ki niso ožji družinski član in kjer ni zadostne medsebojne razdalje (manj kot 3 metre), pa je obvezna uporaba zaščitnih mask tudi na prostem.

Vsega tega včeraj na Gačah ni bilo opaziti, nasprotno, spletna kamera (hribi.net) je razkrila drugačno sliko.

Več o nadzoru in pravilih, omejitvah, lahko preberete tukaj 

Naslovna fotografija je bila včeraj objavljena na spletnih omrežjih.

M. D.