Na protestnem shodu vnovič množica iz vse Slovenije

11. vseslovenski protestni shod, Ljubljana, 25. april 2024. (vir: Zajem zaslona)

Na Trgu republike v Ljubljani se je ob 15. uri začel 11. vseslovenski shod upokojencev. Več tisoč zbranih je zahtevalo odstop Golobove vlade, vodstva RTV, takojšnje volitve, ponovno in vedno poštene pokojnine, dodatke ter boljše življenje upokojenih..

Protestni shod sta organizirala iniciativa Glas upokojencev in Inštitut 1. oktober.

Pred tem so se protestniki zbrali pred zgradbo RTV Slovenija. Zahtevali so, da pred zbrane stopijo Zvezdan Martić, Helena Milinković, Marko Milosavljević in Goran Forbici, da razložijo ignoranco do dela upokojencev, shodov in prizadevanj za poštene pokojnine! “Naj nam razložijo, zakaj smo za njih Ruparjev kulturni smrad in kdaj se bodo umaknili iz naše javne RTV SLO ter vzpostavili program, ki bo nepristranski in pošten do vseh,” so dodali.

Protest se je nadaljeval po ulicah Ljubljane do Trga republike. V Inštitutu 1. oktober so udeležence prosili za čim več slovenskih zastav, transparentov in glasnega sodelovanja vseh.

Igor Černoga, podpredsednik, tajnik in pomožni regijski koordinator, je povedal, da je predsednik vlade Robert Golob v ponedeljek v državnem zboru znova ponovil trditev, da je njegova vlada februarja, ko so se pokojnine zvišale za 8,8 odstotka, zagotovila najvišji dvig pokojnin do zdaj. Pri tem je Golob zavajal, saj slednje ne drži.

Pavel Rupar je povedal, da se v stranki za udeležbo na evropskih volitvah niso odločili. Sprejeli pa so odločitev, da na evropskih volitvah podprejo “mladost, da na listi SDS podprejo kandidatko Zalo Tomašič”.

Zala Tomašič je stopila pred množico in med drugim dejala: “Hvaležna sem, da sem tukaj. Upokojenci ste ključen del naše družbe. Brez vas, ni nas. Čas je, da se mi mladi postavimo za vaše pravice. Tu sem, da vam povem, da v boju niste sami. Borila se bom za vas.”

Pavel Rupar je je spomnil tudi na državnozborske volitve pred dvema letoma. Dejal je: “Včeraj je bila žalostna obletnica izvolitve te pogubne vlade. V teh ubogih dveh letih smo upokojenci izgubili vse dostojanstvo. Ukradli so nam jo!”

Igor Černoga je razložil še glede vdovskih pokojninah, da ni pošteno, da so sedaj vdovci upravičeni le do 70-odstotkov pokojnine po preminulem zakoncu in 15-odstotne pokojnine, če so vdovci sami upokojenci: “To moramo spremeniti! Na volitvah!” Povedal je še, da pripravljajo tožbo za izenačenje odmernih osnov za pokojnine, za vse enako. Moške in ženske, kar je bilo več let različno. Moški so bili zato letno skupno prikrajšani za okoli 6 milijonov evrov. To krivico je treba popraviti in upokojencem izplačati, za kar so bili prikrajšani.

Rupar pa je povedal, da zahtevajo tudi za sto odstotkov višji znesek letnega dodatka. Ob koncu pa se je zbranim zahvalil z besedami: “Ne dež, ne mediji, ne napadi na upokojencev vladnih NVO, ne maltretiranje upokojencev ni preprečilo več tisoč protestnikov zbora! Hvala vsem, ki ste bili z nami!”

Na shodu so plapolale slovenske zastave, odmevala je slovenska pisem. Uvodoma so, kot običajno, zapeli slovensko himno. Naslednji shod bo 31. maja 2024.

Nekaj foto utrinkov:

Za ogled posnetka kliknite na fotografijo:

Vir: X

M. D.