Na protestnem shodu v Ljubljani več deset tisoč ljudi

Prvi protestni shod Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije, Ljubljana, 1. februar 2023 (vir: družbena omrežja)

Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije je danes priredila veliki vseslovenski protest upokojencev in vseh, ki jim je za upokojence mar. Na protestni shod so bili vabljeni tudi premier Robert Golob, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janez Sušnik, koalicijski ministri in poslanci, ki se podobnih shodov radi udeležujejo, ter predstavniki sorodnih ljudskih iniciativ. Na protestni shod jih ni bilo.

Robert Golob, ministri in koalicijski poslanci so se že dopoldne raje odpravili (umaknili, skrili) na Brdo pri Kranju in bili tam vse do takrat, dokler protest ni minil. Po navedbah se je v Ljubljani zbralo okoli 20 tisoč ljudi, nekateri navajajo celo število 30 tisoč, saj jih trg sprejme toliko, bil pa je nabito poln.

Ljudje so prihajali iz cele Slovenije, že pred 15. uro jih je bilo na ploščadi pred parlamentom zbranih veliko, prihajali so z vlaki in avtobusi. Tudi iz Dolenjske in Bele krajine jih je bilo veliko.

Na protestnem shodu so plapolale številne zastave, slišati je bilo veliko slovenske narodno-zabavne glasbe. Pavle Rupar, vodja iniciative Glas upokojencev, je ob koncu razkril, da se bodo predvidoma ponovno sešli 1. marca, če do takrat vlada Roberta Goloba ne bo ukrepala in prisluhnila upokojencem. Povedal je še:

“To je ljudska iniciativa! To je narod! Čas je, da se združimo in povemo, da je to en narod!” Dejal je tudi, da nekateri navajajo, da vlada nima denarja za zahteve upokojencev. Rupar je ob tem poudaril: “Ne zanima nas, kje boste dobili denar za naše zahteve! Kje ste pa dobili 2,5 milijarde evrov za korupcijo, kje ste dobili 500 milijonov za dokapitalizacijo elektrarn, kje ste dobili denar za sodnike,” je dejal.

Vir: FB in Twitter

M. D.