Na Prešernovem trgu preko 5000 protestnikov

Protestni shod, Ljubljana, 10. 10. 2019.

Na Prešernovem trgu v Ljubljani se je zbralo preko 5000 protestnikov, ki so pod geslom Rešimo Slovenijo v nagovorih, s transparenti in z vzkliki pozvali k enaki obravnavi vseh, k pravični in pošteni državi. Izrekli so se proti korupciji in izrazili nezadovoljstvo z vlado Marjana Šarca.

Franc Kangler, nekdanji mariborski župan in državni svetnik, ki je bil tudi eden od pobudnikov shoda, je v govoru med drugim izpostavil neenako obravnavo, v kateri lahko nekomu odpišejo milijone, drugega pa kaznujejo, ker je šel pomagat sosedu. Vladi je očital nespoštovanje odločb ustavnega sodišča, Šarcu pa, da jih ne sliši, in mu sporočil, da so tudi oni del Slovenije. In ko bo slišal njihov glas? “Preprosto, naj odstopi,” je dejal in dodal, da Slovenija potrebuje predsednika vlade, ki bo spoštoval vse, ne le prvorazrednih. “Ko je dovolj, je dovolj,” je izpostavil in dodal: “Diši po pomladi.”

Zbrane je nagovoril tudi predsednik SDS Janez Janša. Poudaril je, da Prešernov trg že dolgo ni bil tako poln. Izpostavil je čas plebiscita, ki je odprl pot k državi svobode, demokracije in enakosti pred zakonom. “Žal tega cilja še nismo dosegli. Zavladala so dvojna merila in z njimi globoka država,” je dodal.

“Danes smo se tu zbrali, da povemo, da je tega dovolj. Tu je začetek konca protislovenskega komedijanstva. Od danes naprej nič več ne bo tako kot je bilo,” je dejal in “osebno v imenu volivcev”, ki so podprli SDS (teh je bilo okrog 220 tisoč), med drugim zahteval revizijo odpisanih kreditov prvorazrednim, očiščenje pokojninskega sistema vseh privilegijev, popolno zaporo meje za nezakonite prehode, lustracijo skorumpiranih sodnikov, razbremenitev delavcev in podjetnikov, selitev državnih institucij iz centra po državi, več denarja za občine, ukinjanje nepotrebnih agencij in skladov, drastično zmanjšanje števila predpisov, red v zdravstvu, enakost pred zakonom in odgovornost vseh, ki so dvakrat “okradli državne banke, v njih prali denar za teroriste in sramotili Slovenijo v svetu”.

Po Janševih besedah bodo pri zahtevah vztrajali, naslednjič pa se bodo zbrali v še večjem številu ne le v Ljubljani, ampak tudi drugod.

Marjan Podobnik in Maja Kocjan.

Pred mikrofonom so se zvrstili tudi drugi govorci, ki so med drugim zahtevali odstop okoljskega ministra Simona Zajca. Kritični so bili do premalo učinkovitega ukrepanja vlade pri omejevanju nezakonitih migracij. Zavzeli so se za pošteno plačo za delo. Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs pa je bil kritičen tudi do župana Mestne občine Ljubljane Zorana Jankovića. Magistrat je označil za simbol slovenske korupcije.

Protestniki so nosili slovenske zastave, zapise na transparentih pa so usmerili proti vladi in “rdeči mafiji”, ki da ropa državo in je prisotna tako v zdravstvu kot sodstvu. Zahtevamo lustracijo, Ukinimo RTV greznico, Slovenija ni samo Ljubljana, Tukaj je Slovenija, Slovenija ne bo zverinjak Slovenije, Kučana in Jankoviće v zapor, je bilo mogoče prebrati na transparentih.

Omenjene in druge zahteve so protestniki združili v peticiji, pod katero so na stojnici zbirali podpise. Seznam vsebuje 20 zahtev, prva med njimi pa je zahteva “za pravično in pošteno Slovenijo, za enakost pred zakonom”. Med drugim sledijo zahteve za popolno zaustavitev nezakonitih migracij, izgradnjo 3. razvojne osi ter za preprečitev okoriščanja pri javnih naročilih, še posebej v zdravstvu in pri infrastrukturnih projektih.

Vse ključne pobudnike akcije Rešimo Slovenijo je pred začetkom shoda sprejel predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Prepričan je, da so razlogi za nejevoljo in jezo ljudi, tako posameznikov kot civilnih iniciativ, v njihovih zahtevah argumentirano utemeljeni.

V cerkvi na Prešernovem trgu je bila pred shodom tudi maša za domovino, shod pa se je začel s koncertom domoljubnih pesmi. Veliko ogorčenje med zbranimi pa je povzročil prav Janković, ki ni dovolil niti ozvočenja niti odra. Navkljub temu so glasbeniki vseeno nastopili.

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij:

Pesnik Tone Kuntner

Protestni shod v Ljubljani, 10. oktober 2019.

C. R.