Na območju Velike Kladuše in Bihača okoli 4000 migrantov čaka na nadaljnjo pot

Tako so se 19. junija 2018 iz kampa Trnovo pri Veliki Kladuši skupinsko odpravili na pot proti Sloveniji.

V petek, 10. avgusta 2018, je bilo v Sloveniji 939 migrantov, od tega jih je 316 čakalo, da bodo dali prošnje za azil, ostalim je azil že odobren. Pet jih na odobritev vloge čaka v zaporu. V Unsko-sanskem kantonu v BiH, kamor spadata tudi Velika Kladuša in Bihač, pa je trenutno okoli 4000 migrantov, ki čakajo na nadaljnjo pot.

Natančne številke migrantov bosanske oblasti niti ne vedo, saj jih vsaj polovica prebiva pri zasebnikih.

V Veliki Kladuši bodo za migrante uredili migrantski center v prostorih nekdanjega Agrokomerca. Pri tem je spletni portal Cazin.net včeraj objavil, da bodo to storili ne glede na to, da lokalno prebivalstvo temu nasprotuje. Trenutno poteka priključitev vode. Šuhret Fazlić, župan Bihača, pa je že dal soglasje, da se začasni migrantski center vzpostavi tudi v Dijaškem domu v Bihaču.

Migrantske družine so naselili v hotel Sedra. Trenutno je v njih 130 oseb, prostora imajo še za 300 oseb.

Portal navaja, da se v novem migrantskem centru Sedra (v občini Cazin) trenutno nahaja 130 migrantov, prostora imajo še za 300 migrantov. V teh dneh naj bi jih namestili še 60. Skupno bo to zapolnjenih 190 mest od 430 prostih. Projekt je z 1,5 milijona evri podprla Evropska komisija, gre pa za zasebni hotel Sedra, kamor so migrante s področja Bihača in Velike Kladuše premestili julija letos. Pri tem navajajo, da gre za migrantske družine z otroci. To tudi kaže, koliko je med migranti žensk in otrok oziroma t. i. ranljivih skupin.

Primer namestitve migrantskih družin v hotel Sedra v občini Cazin kaže, da je med migranti manj kot 5 odstotkov družin z otroci.

Premier Unsko-sanskega kantona Husein Rošić je še povedal, da trenutno število migrantov v njihovi pokrajini ne narašča. Dejal je, da sicer dnevno prihajajo novi (po nekaterih podatkih povprečno od 70 do 90), vendar pa jih del dnevno prehaja tudi na Hrvaško.

V migrantskem kampu Trnovo pri Veliki Kladuši (iz tega kampa so 19. junija skupinsko krenili proti hrvaški meji, o čemer smo poročali) je trenutno okoli 550 migrantov. V Bihaču pa jih je od 3300 do 3600. Polovica jih prebiva pri zasebnikih.

Vir: cazin.n

Unsko-sanski kanton je eden od desetih kantonov v BiH. Glavno mesto kantona je Bihać, mesta so še: Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bužim, Cazin, Ključ, Sanski Most in Velika Kladuša.

V Sloveniji trenutno 939 migrantov

V petek, 10. avgusta, je bilo v Sloveniji 939 migrantov, od tega jih je 56 v sprejemnici azilnega doma na ljubljanskem Viču čakalo, da bodo dali prošnje za azil. Prosilcev za azil, ki so vloge že dali, je bilo 260, od tega jih je 5 v zaporu.

Kar 623 osebam je azil že odobren, nahajajo pa se v dveh integracijskih hišah (v Ljubljani in Mariboru), 17 jih je nastanjenih v stanovanjih v lasti države, 12 v dijaških domovih, 446 pa jih je v zasebnih nastanitvah. Kar 100 jih je še v tujini, ostali pa so še v azilnem domu. Vir: statistika

A. L.