Na mejnih prehodih s Hrvaško veliki zastoji

Mejni prehod Obrežje, na tem območju namerava vlada vzpostaviti nov migrantski center. (vir: arhiv)

Hrvaška zaradi koronavirusa izvaja temeljit nadzor na mejah, kar povzroča velike zastoje pri prehodih meje. Pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški je tako kolona vozil trenutno dolga 6 kilometrov. Čakalna doba za tovorna vozila na izstopu Obrežje pa je več kot 6 ur.

Po nekaterih navedbah se tovornjaki preusmerjajo na druge mejne prehode, tudi v Beli krajini. Vendar pa gre za nadzor zaradi koronavirusa, Hrvaška je že napovedala, da bo tega poostreno izvajala povsod, zato takšni obvodi ne koristijo prav dosti.

Po prepričanju Marjana Šarca v odhajanju takšni ukrepi, kot jih izvaja Hrvaška, menda niso učinkoviti, zastoji na meji po njegovem mnenju zato povzročajo gospodarsko škodo.

Hkrati je na današnji novinarski konferenci dejal, da je treba situacijo spremljati skrajno resno in se zavedati, “da je na mejah koronavirus že prisoten”.

Na Šarčeve izjave se je odzval hrvaški premier Andrej Plenković in mu odvrnil, da je Hrvaška sprožila tiste ukrepe, za katere meni, da so bili potrebni. “Hrvaška dela tako kot je treba, mirno in preudarno, brez panike, da bi zaščitila javno zdravje in zavarovala svoje državljane,” je dejal Plenković.

Dodal je, da se spomni ravnanja slovenske policije pri izvajanju “malo bolj trdih schengenskih ukrepov, ko so tudi bile kolone in je bilo pojasnjeno, da gre za običajni nadzor meje”.

“Zdaj imamo resničen razlog, da zvišamo pripravljenost na meji, kar je dobro za nas in za Slovenijo”, je povedal Plenković.

Stanje na cestah ob 17. uri (vir: cestne kamere):

Metlika, Most čez Kolpo, ob 17. uri
Avtoceste, Prilipe, pogled proti Obrežju, ob 17. uri
Avtocesta, Mokrice, pogled proti Obrežju

C. R.