Na Marijin praznik bo na Dolenjskem najbolj slovesno na Zaplazu

Zaplaz.

Danes obhajamo praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren, ki je največji cerkveni Marijin praznik in tudi dela prost dan. V cerkvah bodo v ta namen danes potekala slavnostna bogoslužja, v večjih Marijinih svetiščih bodo maševali škofje.

Osrednje praznovanje praznika v novomeški škofiji bo v škofijskem romarskem središču na Zaplazu. Osrednja maša bo ob 10. uri, somaševanje pa bo vodil novomeški škof Andrej Glavan. Med mašo bodo obnovili posvetitev slovenskega naroda Mariji. Maša za Zaplazu bo danes še ob 8. in 16. uri.

Praznovanje na Zaplazu so sicer začeli že včeraj s tradicionalno procesijo s svečkami in Marijinim kipom s Čateža na Zaplaz. Procesija so začeli ob 20.00 uri pred župnijsko cerkvijo na Čatežu. Zatem je sledila maša na prostem pred cerkvijo na Zaplazu.

V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic, zato je Marijino vnebovzetje v verskem izročilu globoko zakoreninjeno. Na ta dan verniki romajo do nekaterih manj, nekaterih bolj znanih Marijinih svetišč, kjer potekajo procesije in slovesna bogoslužja.

C. R.