Na Grmskem gradu bo mogoče popoldne poskusiti več kot 300 vrst vina

Na Grmskem gradu v Novem mestu bo popoldne potekal osmi Pop Up Wine Festival. Na njem bo mogoče okušati več kot 300 vzorcev vin skoraj 60 vinarjev iz vse Slovenije in tujine. Za kulinariko bodo skrbel tudi Novomeščan Matej Muhvič, tekmovalec Masterchef 2024, ki deluje pod imenom Meal Prep Life.

 

Festival se bo začel ob 15. in končal ob 21. uri, nato bo sledilo enourno zaključno druženje. V času festivala bo mogoče ob glasbeni spremljavi poskusiti različna vina. Izvedli bodo tudi dobrodelno licitacijo vin, s katero bodo zbirali prostovoljne prispevke za Društvo Srčni Lev.

Po besedah Gregorja Krena, ki festival pripravlja skupaj z Zavodom Slap Vipava, bo mogoče okušati raznovrstno ponudbo vin, pri čemer bo lahko vsak obiskovalec našel nekaj po svojem okusu, hkrati pa preizkusil vina, ki jih morda do zdaj še ni.

Predstavili se bodo številni vinarji iz Slovenije in tujine, še največ iz Primorske in Štajerske, nekaj manj iz Dolenjske, saj letos festival sovpada s Festivalom modre frankinje, ki bo popoldne potekal na sevniškem gradu.

Za kulinariko bodo poskrbeli Novomeščan Matej Muhvič, tekmovalec Masterchef 2024, ki deluje pod imenom Meal Prep Life, Picerija Chianti – Do Kosti, Klemen slaščičarna in pekarna (Ljubljana), As kulinarika in Gostilnica Barba.

Festival bo po besedah Krena priložnost primerjati, kaj na področju vin nudijo regija, svet in primerjati, kaj dobiš za svoj denar. “Cilj je približati samega vinarja,” je dejal na torkovi novinarski konferenci. Med drugimi se bodo predstavili vinar iz Portugalske Herdade de Maroteira, ki je tudi eden izmed največjih proizvajalcev plute na svetu, iz Argentine prihaja Catena Zapata, prisotni bodo tudi slovenski zamejci, se pravi italijanska stran Brd Škerl, Castellada, Radikon ter mnogi drugi iz Slovenije in Hrvaške, ki so letos prvič pri nas, pa tudi iz Makedonije.

Takole je bilo na lanskem festivalu.

V primeru lepega vremena bo festival delno potekal znotraj Grmskega gradu, delno pa zunaj njega, v primeru slabega vremena, pa se bo delno odvijal pod šotorom v atriju gradu, delno  v samih grajskih prostorih.

Festival pripravljajo od leta 2016. Takrat ga je po besedah Krena obiskalo od 60 do 70 ljudi, nato pa je obisk vsako leto rasel. Lani so našteli že več kot 500 obiskovalcev.

Cena vstopnice bo 30 evrov, v kar je vključena neomejena pokušina vin.

A. V., STA