Na e-upravi obrazec za oddajo interesa za cepljenje proti covidu-19

Minister za javno upravo Bostjan Koritnik. (vir: Vlada RS)

Na spletni strani e-uprava je na voljo spletni obrazec, s katerim lahko državljani izrazijo interes za cepljenje proti covidu-19. Vlogo je mogoče oddati s pomočjo kvalificiranega digitalnega potrdila ali brez.

Vloga je dostopna eUprava – Zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti COVID-19 (gov.si)

Vloga za cepljenje je informativna, na včerajšnji novinarski konferenci jo je predstavil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Informativno vlogo za cepljenje se lahko odda elektronsko na portalu eUprava na dva načina, z uporabo digitalnega elektronskega potrdila ali z oddajo osebnih podatkov v vnosna polja.

Podatki bodo na voljo ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki bosta iz evidentirane zainteresiranosti državljanov izvajala postopke za cepljenje evidentiranih oseb.

Minister je poudaril, da je zaenkrat namen zbiranja teh vlog le v preverjanju interesa za cepljenje in informiranju teh prebivalcev o nadaljnjih postopkih.

Na podlagi izkušenj pa NIJZ po prijavi pošlje naslednje sporočilo: “Zabeležili smo vaš interes za cepljenje proti COVID-19. Ko bo cepivo s pridobljenim dovoljenjem za promet na voljo, vas bomo obvestili o nadaljnjih korakih glede poteka cepljenja.”

Oddaja vloge je preprosta, zahteva osnovne podatke, podobo kot pri spletnem nakupovanju. Oddaja vloge je brezplačna.

O morebitnih sklepih na podlagi vlog – ali se bodo prebivalci z oddajo vloge uvrščali na kakšne sezname cepljenja ali prioritetne liste – bo odločala stroka, je dejal minister.

O tem, da cepljenje proti covidu-19 potrebujejo predvsem starejši, ki v manjši meri uporabljajo oz. poznajo e-upravo, pa je dejal, da bodo spremljali odzive pri vlaganju interesa ter tudi težave. Tako bodo po potrebi prilagodili možnost glede oddaje interesa.

Kvalificirano digitalno potrdilo je trenutno mogoče dobiti le osebno na upravnih enotah. Vendar pa je minister potrdil, da pripravljajo tudi poenostavljene načine za pridobivanje digitalnega kvalificiranega potrdila, ko ne bi bil potreben posameznikov osebni obisk upravne enote.

Je pa tako, da je oddaja vloge tudi brez tega potrdila izredno enostavna. Priporočamo! Vloga je dostopna eUprava – Zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti COVID-19 (gov.si)

Vir 

M. D.