sobota, 13 julija, 2024
Doma Dolenjska Na Dolenjskem ogorčeni odzivi na četrtkovo Tarčo

Na Dolenjskem ogorčeni odzivi na četrtkovo Tarčo

Četrtkova tv-oddaja Tarča: (od leve) zdravnik Igor Muževič, Dušan Keber, Erika Žnidaršič ter ministra Tomaž Gantar in Janez Cigler Kralj. (vir: Ministrstvo za zdravje, Twitter)

Četrtkova oddaja Tarča na nacionalni Televiziji Slovenija, kjer so se televizijci tokrat spravili na zdravstveno osebje v domovih za starejše, je požela val ogorčenja.

Televiziji so namreč ponovno širili nestrpnost, sovražnost in laži med ljudmi, cilj česar je zdraharstvo ter sejanje strahu med ljudmi, kot to ugotavljajo tudi številni na družbenih omrežjih in navajajo, da je vse skupaj doseglo dno.

V televizijski oddaji so nam poskušali dopovedovati, da so bili oskrbovanci v domovih za starejše v času času epidemije z novim koronavirusom oziroma covidom-19 na seznamih za t. i. odpis.

To jim ni uspelo, saj so ministra za zdravje in delo – Tomaž Gantar in Janez Cigler Kralj – ter zdravnik Igor Muževič, tudi pooblaščeni zdravnik v domu za starejše v Kamniku, dokazali, da pripravljalci Tarče ne prikazujejo resnice.

To so potrdili tudi odzivi na družbenih omrežjih. Ti so bili številčni. Velika škoda pa je bila vseeno povzročena.

Tako je eden od zdravnikov za enega od medijev povedal, da ga je naslednje jutro po oddaji obiskala 80-letna oskrbovanka enega od doma za starejše in ga vprašala, če je že za odpis. Če je ne bodo zdravili, če bo zbolela. Seme strahu, ki jo je povzročila nacionalna televizija, je tako padlo na plodna tla. In to ni osamljen primer.

Oglasila se je tudi medicinska sestra, zaposlena v Domu starejših občanov Novo mesto, Andreja Primc Nađ. V Tarči so namreč omenjali tudi ta dom.

Andreja Primc Nađ je zapisala:

Ne morem biti tiho, ne morem! Pa če bom razumljena prav ali pa ne … duša me boli!

Prosim voditeljico Tarče (op. – Eriko Žnidaršič) in ostale snovalce oddaje, da se pod nujno podrobno seznanijo z delovnim procesom v domovih za starejše, da ne boste natolcevali in natolcevali tja v en dan in da vam minister ne bo tako tudi kot zdravnik 10-krat v oddaji razlagal, kaj in kako.

Ste gluhi al kaj?

Se sploh zavedate, v kakšen položaj ste postavili svojce, stanovalce in ne nazadnje zaposlene … predvsem medicinske sestre in… bolničarje?

Dobesedno ste nas označili za covid morilce.

Veliko omenjenega kadra v našem domu dela cca 37 let. Zelo dobro smo strokovno podkovani. Zato prosim, da v naslednji Tarči poveste, da v vseh omenjenih letih v Domu starejših občanov Novo mesto nikoli in nikdar nismo odtegnili zdravstvene pomoči kateremu koli stanovalcu.

Storili smo vse in še več kot vse, vsi zaposleni – za vsakogar. Kadar se zdravstveno stanje stanovalca spremeni … se po protokolu vedno obvešča svojce. Pri nas je tako … za ostale domove ne vem … za privatne tudi ne. Za našega pa sem milijon procentov prepričana, da se je ob kakršnem koli poslabšanju zdravstvenega stanja stanovalca vedno poklicalo domskega zdravnika, če ni bil prisoten, pa dežurnega zdravnika.

Le ta pa odredi nadaljno zdravstveno obravnavo stanovalca! Zatorej so natolcevanja o spiskih odpisa le živciranje in hujskanje državljanov, svojcev ter žaljenje zaposlenih v domovih za starejše.” (vir)

Na zapis zaposlene v novomeškem domu za starejše so se odzvali številni, vsi s podporo.

Med njimi je bila tudi v Beli krajini in na Dolenjskem priznana zdravnica Katica Kvasić. Zapisala je:

“Andreja lepo si zapisala, vsaka čast tebi in vsem zaposlenim v DSO Novo mesto.”

Ob koncu dodajmo, da so ustvarjalci oddaje to aktivistično pripravili tudi v sodelovanju z Dušanom Kebrom, nekdanjim politikom stranke LDS in nekdanjim ministrom za zdravje v tistih časih.

Keber je bil nato še dolgo let sodelavec ministrstva za zdravje, njegov honorar v času ministrovanja Milojke Kolar Celarc, v letu 2017, je presegal 37.000 evrov.

Poznavalci tudi navajajo, da je bil Keber v četrtek v televizijski zgradbi opazen že ob 18. uri in je pomagal pri pripravi oddaje, ki se je nato povsem sfižila ter po nepotrebnem povzročila veliko gorja in osebnih stisk.

J. M.