Most čez Kolpo: Samo vprašanje časa

Propadajoči in zato nevaren most čez Kolpo Vinica (Slovenija) - Pribanjci (Hrvaška) (vir: mapio.net)

Most čez reko Kolpo, ki na Vinici pri Črnomlju povezuje Slovenijo in Hrvaško, je močno načet, kar dokazujejo tudi fotografije, ki jih je poslanka Anja Bah Žibert priložila k poslanskemu vprašanju. Tega je naslovila na vlado.

Poslanka Anja Bah Žibert (vir: arhiv)

Bah Žibertova je zapisala opozorila iz Bele krajine, da posamezne poškodbe mostu že dolgo ni možno več dovolj kvalitetno odpraviti.

Most je bil zgrajen pred 75 leti, mikro razpoke so nastajale že pri sami gradnji, te so nato povečevali vremenski vplivi, vibracije zaradi prometa, veter in potresi, ki so na tem območju (zaenkrat sicer manjše intenzitete) relativno pogosti. Voda prodira do železne armature, proces oksidacije jekla (rjavenje) se nadaljuje. Zaradi oksidacije armatura povečuje svoj volumen.

Nosilnost največje dovoljene mase mostu je bila sprva 30 ton, nato je bila ta zaradi infrastrukture omejena celo na samo 3,5 tone, v letu 2017 pa so povečali na 7,5 tone.

Stanje viniškega mostu je v skrajno zaskrbljujočem stanju in samo vprašanje časa je, kdaj bo prišlo do tragičnega dogodka in se bo most podrl. Odgovornost bo vsekakor na strani države, ki ni preprečila te tragedije.

Anja Bah Žibert je postavila naslednja vprašanja:

1. Ali Vlada RS načrtuje rekonstrukcijo ali novogradnjo mostu čez reko Kolpo na Vinici?

2. Ali je izdelana kakršna koli dokumentacija?

3. Ali je z Republiko Hrvaško sklenjen meddržavni sporazum?

4. Kdaj se bo začela gradnja novega mostu?

Vlada ima zdaj 30 dni časa za odgovor.

Fotografije močno načetega mostu (za povečanje kliknite na fotografijo):

Most čez reko Kolpo na Vinici v Beli krajini je močno načet (vir: Anja Bah Žibert, poslansko vprašanje)

A. L.