Mokronog – Trebelno: Nov val podražitev

Mokronog (vir: kraji.eu)

Občinski svetniki Občine Mokronog – Trebelno so na januarski seji najprej podražili že tako pregrešno drag vrtec v občini in s tem zgolj nadaljevali sezono podražitev. Vrtec so namreč pred tem podražili že s 1. oktobrom 2018, po novem pa še s 1. februarjem 2018.

Za podražitev vrtca je 30. januarja glasovalo 9 svetnikov in svetnic, le dva sta bila proti.

Na seji, ki je bila prejšnji teden, 10. aprila, pa so isti svetniki potrdili še predlog župana Antona Maverja o kar 23-odstotni podražitvi komunalnih storitev.

Pri podražitvah vrtčevskega predšolskega varstva so januarja na občini to utemeljevali z višjimi plačami v javnem sektorju. Pri tokratni podražitvi komunalnih storitev pa dvig cene opravičujejo z višjimi cenami obdelave določenih vrst komunalnih odpadkov in odlaganja ostankov predeleave ali odstranjevanja odpadkov v ljubljanskem Regijskem centru za ravnanje z odpadki (RCERO Ljubljana). Tudi tu naj bi bile razlog višje plače v tem centru.

Na občini tokrat sicer navajajo, da gre za zelo nizko podražitev. V znesku je to na položnici za posamezno štiričlansko gospodinjstvo res za dober evro, vendar pa občina te podražitve ni želela prevzeti v občinsko breme. Kar veliko pove o občini sami.

Mesečni strošek podražitve za nekaj manj kot 2000 gospodinjstev v občini bo okoli 1.500 evrov, letno je to okoli 18.000 evrov. V treh letih, za kolikor naj bi veljale nove cene, pa bo to okoli 54.000 evrov.

Občina, ki jo vodi Maver, teh zneskov menda ni sposobna prevzeti, zato so višje stroške raje prevalili na gospodinjstva.

Tokratne višje cene pa najverjetneje niso tudi dokončne in to ne pomeni, da kmalu ne bo prišlo do novih podražitev. Nasprotno. Glede na ravnanje občine so te skorajda že gotove.

Za podražitev komunalnih storitev za občane je na seji prejšnji teden (tako kot konec januarja za vrtec) spet glasovalo 9 svetnikov in svetnic, proti sta bila le dva.

PROTI podražitvi sta tudi tokrat glasovala le: Dejan Jerele – Deko (Zeleni Slovenije) in Štefan Povšič (SDS).

ZA podražitev so glasovali: Mitja Sluga, Snežka Bizjak, Franc Glušič (tudi podžupan), Ana Vene, Marko Kostrevc in Marjan Starič (vsi z Liste Skupina volivcev), Franc Dragan in Janez Bregant iz SLS ter Gregor Škoporc iz NSi.

Še o občinskem zaključnem računu za leto 2018

Občinski svetniki so obravnavali tudi zaključni račun občine za leto 2018. Iz dokumentov je razvidno, da je imela občina lani nekaj manj kot 3,3 milijona evrov prihodkov (81,7 odstotka načrtovanih) in 4,37 milijona evrov odhodkov (83,5 odstotka načrtovanega). Od tega so za investicije namenili 1,97 milijona evrov.

Leto 2018 je občina zaključila s skoraj milijonom evrov primanjkljaja (975.860 evrov). To pomeni, da so bili odhodki za toliko višji od prihodkov.

V letu 2018 se je občina zadolžila za 824.297 evrov, od tega je najela 700.000 evrov posojila pri poslovni banki, še 124.297 evrov pa je prejela iz državnega proračuna, kar mora vrniti.

Na slabo finančno stanje občine kaže tudi naslednji podatek: Občina je imela ob koncu leta na svojem transakcijskem (bančnem) računu le 14.629 evrov.

J. M.